bitcoin update protonmail privacy

‘Criminelen vragen losgeld in Bitcoin (BTC) na hacken camera’s’

Bitcoin (BTC) is een betaalmiddel met weinig tot geen grenzen. Het netwerk maakt geen onderscheid tussen personen. Heb je een bitcoin adres? Dan doe je mee op het netwerk.

Dat is een van de kernwaardes van bitcoin, het zorgt er echter ook voor dat minder fijne figuren er mee aan de haal kunnen gaan. Mensen achter malafide software (ransomware) vragen tegenwoordig vaak BTC als losgeld bijvoorbeeld.

Ransomware

Met ransomware blokkeren criminelen vaak een computer. Wil je weer toegang tot al jouw bestanden? Dan moet je betalen. Twee voorbeelden van dit jaar:

Amazon en Ring

Ring en moederbedrijf Amazon worden aangeklaagd door eigenaren van hun deurbellen en camera’s. De hardware werd binnengedrongen en criminelen chanteerden vervolgens de eigenaren. Slachtoffers eisen in totaal $5 miljoen aan schadevergoedingen.

De slachtoffers vinden dat de makers van de Ring hardware verantwoordelijk zijn. Ze zijn duidelijk in hun aanklacht: beide bedrijven hebben kwetsbare hardware verkocht aan hun klanten. Op het moment van schrijven hebben vier Amerikaanse gezinnen zich gemeld.

Zij zouden door hackers worden lastiggevallen en worden gedwongen om in bitcoin een bepaald bedrag te betalen. De slachtoffers zouden zijn bespied, een familie meldt zelfs dat er gesproken werd met de kinderen via de deurbel.

In onderstaande tweet zie je een filmpje waarin de hackers tegen een 8-jarig kind praten.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Eigen schuld?

Volgens Ring ligt de fout niet bij hen. Ring heeft verder niet inhoudelijk gereageerd op de aanklacht. Je kunt de Ring Video Deurbel beschermen met een sterk wachtwoord. Maar het is aan de consument om dat wachtwoord zo sterk mogelijk te maken.

Ring zegt dat de slachtoffers waarschijnlijk een te makkelijk wachtwoord hadden of een wachtwoord die ze ook gebruiken op andere platformen.

Bitcoin

Bitcoin is niet de bad guy in dit verhaal, het wordt gebruikt als betaalmiddel. Je kunt onbegrensd transacties doen zonder tussenkomst van autoriteiten. En dat is waar het voor bedoeld is.

Naast criminelen biedt het echter ook vooral mogelijkheden voor andere mensen in de wereld. Zo is bitcoin een optie voor demonstranten in Hong Kong, geldautomaten raken leeg in het land.

Bitcoin kan dan een alternatief zijn op de lokale munt en de financiële dienstverleners. Want ook die laatste groep kan je weigeren en je buiten de deur houden.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!