Bitcoin als uitkomst voor Hong Kong? Geldautomaten raken leeg door ‘bank run’

Vorige week kon je lezen dat de Bitcoin handel op Hong Kong in trek raakte. LocalBitcoins, een marktplaats voor bitcoin uitwisselingen, bereikte een nieuw volumerecord. In een week tijd ging er zo’n $13 miljoen aan lokale valuta over de virtuele toonbank ging.

Hong Kong in de problemen

De oorzaak van dit groeiende volume lijkt te wijden aan de politieke onrust. Het beleid vanuit de autoriteiten zorgt ervoor dat men liever cash geld (en Bitcoin) gebruikt in plaats van het digitale bankengeld. Dit neemt inmiddels extreme vormen aan.

Inwoners van Hongkong melden dat veel geldautomaten helemaal geen contant geld meer hebben. Volgens berichten zijn de ATM’s van HSBC helemaal leeg. Dit is de Hongkong and Shanghai Banking Corporation. 

Demonstranten staan in de rij om geld op te nemen uit angst dat de Chinese overheid zou gaan beginnen met het monitoren van digitale betalingen. China zou op deze manier het digitale aankoopgedrag van de demonstranten in de gaten houden.

Er is ook een angst dat er een noodwet in werking wordt gezet waarmee de bankrekening van een Hongkongse burger bevroren kan worden. Dit heet de zogenoemde Emergency Regulations Ordinance (ERO).

Vorige week zagen we in Turkije een soortgelijk scenario voltrekken: de regering sloot de toegang tot rekeningen af omdat er burgers in de schulden stonden. Kunnen cryptocurrencies een alternatief bieden?

Bitcoin als uitweg

Gezien de onzekerheid rond het eigen bankwezen van Hong Kong (en vooral de verbondenheid met main land China), gebruiken de inwoners van Hong Kong steeds meer cryptocurrencies.

Vorige week werd er dus voor $13 miljoen aan Hong Kong-dollars verhandeld op LocalBitcoins. Dit overtreft het volume van de bullmarkt in 2017.

Aanvankelijk leken demonstranten in Hongkong relatief ongeïnteresseerd in cryptocurrencies, maar dat sentiment lijkt de afgelopen weken te veranderen. Feit is wel dat steeds duidelijker wordt dat Bitcoin een uitweg is voor landen en naties met politieke onrust.

Eerder zagen we soortgelijke oplevingen van Bitcoin in Turkije, Venezuela, Zimbabwe en Cuba. Bitcoin is immers geld waar niemand iets over te zeggen heeft: het is decentraal geld.

Twijfels over volume

Er zijn analisten die de spike in het handelsvolume in twijfel trekken. Volgens hen kun je het niet zien als een trend, maar is het slechts een toevalstreffer. Matt Ahlborg is er hier een van. Zie de onderstaande twitter-thread waarin hij uitleg geeft.

Hij denkt namelijk dat het gaat om een individu die verantwoordelijk is voor deze stijging. Hij claimt gesproken te hebben met de partij die verantwoordelijk is voor deze bitcoinhandel.

Het was niet zo zeer de politieke onrust die voor de stijging zorgde, maar eerder een ‘buy the dip’ strategie.

Bron: BeInCrypto

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!