Update: ‘Verloren’ Bitcoin (BTC) op Lightning Network bijna helemaal terug

Update: De persoon die 4 bitcoin ‘verloor’ op het Lightning Network laat weer van zich horen. Via Reddit laat hij weten zijn BTC ter waarde van zo’n $30.000 bijna helemaal terug te hebben/

Met behulp van LND en de community is het hem gelukt zijn fout te herstellen. LND is een implementatie van het Lightning Network uit de stal van Lightning Labs.

Het ‘slachtoffer’ sloot een payment channel met een oude ‘invalid state’. Alleen de meest recente staat van het netwerk geldt als de juiste. Communiceer je een ouder huishoudboekje? Dan denkt het netwerk dat je vals speelt.

Wanneer je het netwerk probeert te belazeren, kun je gestraft worden. Zelfs als dat niet de bedoeling was. Om dit te voorkomen kun je een aantal maatregelen nemen. Het bericht op Reddit bevat handige technische tips:

Hi All,

I’m the author of that post: https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/dlvokv/how_i_lost_4_btc_on_lightning_network/, and wanna give some important advises and explain what happened.

In the end, it was LND that saved my coins and most of them are already RECOVERED.

With huge support from the LND community those were the successful steps:
Step 1: coop-closed channels with funds on seed
Step 2: remote force-closed channels with perCommitPoint in channel.db
Step 3: remote force-closed chnnels where we have to ask peers for the perCommitPoint
Step 4: try with SCB again with remaining channels
Step 5: still open channels, try force-closing with old stat

Advises:

  1. If you have a physical server always use UPS power supply to prevent power fails.

  2. If you wanna force-close channels, always do it manually, one-by-one when your node is FULLY SYNCED.

  3. Create SCBs (static channel backups) every time after opening a new channel and keep your 24 words seed.

  4. After pressing the “RETRUN” button, don’t panic, WAIT and don’t press Ctrl + C (like me) instantly after that.

  5. Inform yourself how that system works before sending higher amount of coins there.

Regards,
ZipoTm

 

ZippoTm via Reddit

24 oktober 2019:Wie Bitcoin zegt, noemt er tegenwoordig bijna automatisch het Lightning Network (LN) bij. De second layer solution op het bitcoin netwerk maakt het mogelijk om snel en goedkoop betalingen te doen. Mede hierom is er veel enthousiasme rondom dit product.

Echter kan het ook andersom. Op Reddit meldt een gebruiker dat hij 4 BTC is kwijtgeraakt wegens een onduidelijkheid en een ‘probleem’ in de code.

Bitcoin Lightning Network

Althans, dat is wat ZipoTm claimt. Hij sloot een payment channel met een oudere ‘invalid state’, en dit zorgde ervoor dat zijn BTC weg was. Hoe kon dit gebeuren?

Om dit te kunnen begrijpen is het belangrijk om het principe van het LN te snappen. Als je een betaling doet op het netwerk, open je een payment channel. Door middel van Multiple Signature (MultiSig) wallets heb jij de garantie dat de ander niet zomaar met jouw geld ervandoor kan gaan.

Als het kanaal gesloten wordt, zal de BTC verstuurd worden. Maar als je expres een kanaal dicht zet die een ‘invalid state’, dan gaat het mis.

“If you force close using an older invalid state, they can take the money while it’s timelocked if their node is online.”

ZipoTm raakt nu $30.000 kwijt doordat hij een open payment channel heeft geforceerd om te sluiten. Is dit een bug? Is het een domme fout van de onervaren gebruiker?

Bug of een feature?

Op twitter komt WhalePanda met een nadere uitleg. Wat de beste man deed, was ongemerkt het netwerk cheaten. En als je dit doet, is het zo ingebouwd dat jij jouw munten kwijt raakt. “Het is een feature, en niet een bug”.

Lees ook: ‘Offline betalingen met Bitcoin (BTC) Lightning Network straks mogelijk’

Hij noemt het cheaten omdat je anders een betaling zou kunnen doen om vervolgens het kanaal te sluiten met de status van vóór de betaling. Dat zou betekenen dat je (onterecht) de betaling kunt behouden. En dat mag natuurlijk niet gebeuren.

Om dit te voorkomen is het zo ingebouwd, dat je direct gestraft wordt voor je zonden. Het is een stukje ingebouwde veiligheid.

Voor ZipoTM is dit een jammerlijke situatie. Hij zegt dat hij dit probeerde “because my LND wasn’t syncronised, that’s weird”. In de reacties op zijn bericht, laat hij weten hoop te hebben zijn BTC tóch nog terug te krijgen.

Waarschuwing aan gebruikers

Laat het wel voor iedereen een waarschuwing zijn. Het LN is nog in beta en daarom is het aan te raden enkel met kleine bedragen op het netwerk ‘te spelen’. Voor grote bedragen is de main chain op dit moment overigens nog goed genoeg.

Het netwerk bestaat nog maar twee jaar. Eerder gaf Casa ook al aan dat het nog in de roekeloze experimentele fase zit. Zij maakten zelf namelijk ook ‘fouten’ met hun Lightning Node.

Ze gaven overigens aan bewust en met reden voor deze ‘ontwerpfouten’ te hebben gekozen. Ze raden het ook af om grote hoeveelheden bitcoin naar een node te sturen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!