Centrale bank Zuid-Afrika gaat crypto strenger reguleren, cryptosector geraakt

De centrale bank van Zuid-Afrika bereidt regels voor om meer grip te krijgen op de hoeveelheid cryptovaluta die het land verlaat. Ergens in het eerste kwartaal van 2020 gaat er een maximum gelden wat over de grenzen verstuurd kan worden.

Centrale bank Zuid-Afrika

De South African Reserve Bank (SARB), de centrale bank van het land, gaat nieuwe regels introduceren om meer grip te krijgen op het gebruik van cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens president Kuben Naidoo van de centrale bank zijn de nieuwe regels van kracht in kwartaal één van 2020. Voornaamste maatregel is het instellen van een maximum op het versturen van de lokale munt (rand) over de landsgrenzen.

Dat geldt nu al voor ‘normale’ valuta, maar zou nu ook gaan gelden voor cryptovaluta. Momenteel kan een inwoner maximaal 11 miljoen rand (ca. $750.570) over de grens sturen.

Van die 11 miljoen kan er 1 miljoen rand ($68.225) verstuurd worden zonder een verklaring te ondertekenen. Maar voor de overige 10 miljoen rand (~$682,285) is wél een apart aanvraagformulier nodig voor de nationale belastingdienst.

Wil je je bitcoin over de grens sturen, dan dien je dus ook een formulier in te vullen, zo luidt één van de regels. Want cryptocurrency’s zijn steeds populairder om geld naar bijvoorbeeld familie buiten het land (diaspora) te versturen.

De nieuwe regels zijn een doorn in het oog voor de lokale blockchain community. Volgens lobbyclub SA Crypto zijn de nieuwe plannen van de centrale bank “verreikend en alarmerend”. Tegenover The Block Crypto zegt men:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Conservatieve regels werkt innovatie tegen in ons land, maar investeringen in deze sector drogen dan ook op’.[/penci_blockquote]

Lokale banken?

Niet alleen de centrale bank voert de druk op, ook lokale banken nemen behoorlijke verregaande maatregelen. Juist omdat er géén wettelijke duidelijkheid is. Zo maakte vorige maand de First National Bank (FNB) bekend dat het geen diensten meer gaan leveren aan cryptobeurzen zoals Luno, ICE3X, en VALR. De reden hiervoor? “Te risicovol”.

Marius Reitz, manager van Luno Africa, zegt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ja, het klopt dat FNB heeft besloten om onze bankrekening te sluiten per maart 2020, net zoals van andere crypto exchanges in Zuid-Afrika’. [/penci_blockquote]

Tegenover de lokale nieuwssite MyBroadband, zegt hij verder: “Onze huidige klanten merken niets van dit toekomstige verbod, omdat we ook zaken doen met andere banken voor het storten en opnemen van fondsen’.

Volgens ICE3X is de maatregel van FNB ‘conservatief’ en zijn er ‘heldere richtlijnen’ nodig van beleidsmakers uit Zuid-Afrika.

Wil je crypto kopen voor een voordelige prijs? Ga naar broker Bitvavo!

Afrika en crypto

Het plan van de centrale bank komt niet geheel onverwacht. Cryptovaluta zijn in toenemende mate populair in het land.

Zo heeft de peer-to-peer exchange Paxful het afgelopen jaar 800.000 wallets aan de man gebracht in Afrika in landen als Nigeria, Ghana en Kenia.

Volgens medeoprichter en COO Artur Schaback is ‘Afrika een grote markt voor ons omdat gebruikers in deze landen steeds meer afgesneden zijn van bankfinanciering’.

Ook Jack Dorsey, CEO van Twitter en betaalapp Square, heeft ook zijn strategie gericht op het continent Afrika. In zijn ogen gaat Afrika als continent hét verschil maken en gaan de inwoners van het continent de stap van de bankrekening overslaan. Dorsey heeft al aangekondigd om volgend jaar drie tot zes maanden ‘daar te gaan wonen’.

Uit onderzoek van The Block blijkt dat er in Afrika 64 blockchain – en cryptobedrijven zijn, waaronder exchanges en wallet aanbieders.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.