De volgende 18 centrale banken ontwikkelen een eigen digitale munt

Het aantal centrale banken dat met een eigen digitale (crypto) munt flirt, groeit gestaag. Uit een inventarisatie van The Block blijkt dat minstens achttien centrale banken er een ontwikkelen.

Centrale banken en ‘digitale’ munt

Meer dan zestig centrale banken onderzoeken de ontwikkeling van een Central Bank Digital Currency (CBDC). Achttien centrale banken hebben in het openbaar verklaard er één te willen ontwikkelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe gaat dat in zijn werk? Bij een digitale munt is er sprake van een onderliggende blockchaintechnologie die de uitgifte van nieuw geld vastlegt. Dat gaat nu via databases.

Een van de voordelen vanuit een centrale bank is dat elke transactie en eenheid is te controleren. De grote vraag is of dit op gespannen voet staat met privacy wetgeving in de betrokken landen (mits er een privacywet überhaupt is)

Centrale banken gebruiken een private blockchain in tegenstelling tot een open blockchain zoals bitcoin (BTC). Een wereld van verschil dus. Vergelijk het met het Internet en de diverse intranetten die organisaties hebben. Net zoals bij het Internet is er bij bitcoin geen eigenaar.

Diverse technologiebedrijven zitten in deze markt zoals Hyperledger (bekend van Linux), Corda van R3 en Universa (actief in Tunesië). Bij de onderstaande achttien landen zijn er vier die met Corda ontwikkelen.

De volgende 18 centrale banken ontwikkelen een eigen digitale munt

ECB en EUROChain

De Peoples Bank of China (PBoC) is naar eigen zeggen al ver met de ontwikkeling van een eigen CBDC. Eerder werd bekend dat de Centrale Bank van Tunesië (in samenwerking met enkele andere landen uit de Maghreb regio) een eigen digitale versie van de dinar uit brengt.

Deze week rolt Zuid-Korea ook een plan uit voor haar centrale munt en gaat het blockchain-experts inhuren.

De Russische Centrale Bank liet eerder ook al weten dat private cryptomunten een gevaar kunnen zijn voor de financiële stabiliteit van een land.

Binnen ‘Europa’ is er veel scepsis over Libra, de digitale munt van Facebook, maar ook over bitcoin. Niettemin is er vanuit de Europese Centrale Bank een pilot gaande met EUROChain. Begin december bracht de ECB een white paper (PDF) uit, waarin het een schets maakt van een digitale euro.

Volgens voorzitter Christine Lagarde kunnen een digitale euro vanuit de centrale bank zorgen voor ‘meer liquiditeit bij de consumenten’.

De ECB heeft een mandaat om liquiditeit in de markt te houden, terwijl het tegelijkertijd moet waken over een maximale inflatie van 2%. Om dit te bereiken, leent de bank liquiditeit aan commerciële banken, terwijl ze ook een basisrente vaststellen.

De centrale bank van Frankrijk gaat als eerste Europese land de blockchaintechnologie testen.

‘Gevaar’

Draghi, de vorige voorzitter van de ECB, betitelde bitcoin als ‘geen vorm van geld’. Ook Agustin Carstens, directeur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), ziet in van cryptovaluta een groot gevaar voor centrale banken. Zowel de privaat uitgegeven munten als een Libra en het open netwerk van bitcoin zijn een gevaar.

Luister de podcast Bitcoin Journaal: ‘Europese digitale euro heeft niets met bitcoin te maken’

Lees meer over:
centrale bankdigitale munt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.