Bitcoin koers te volatiel? Bijna 70 cryptofondsen stopten in 2019, aldus onderzoekers

‘Wacht maar tot het grote geld instapt’, zo is er regelmatig verkondigd in de cryptomarkt. Maar die hooggespannen verwachtingen zijn in 2019 niet helemaal uitgekomen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal actieve beleggingsfondsen bitcoin en andere cryptovaluta juist is afgenomen.

Minder cryptofondsen

Het gaat in totaal om 65 fondsen die in 2019 gestopt zijn. Het zijn actieve beleggingsfondsen die onder meer pensioenfondsen, family offices en nieuwe rijken als klant hebben.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Crypto Fund Research uit San Francisco, zo meldt persbureau Bloomberg. In tegenstelling tot 2018 zijn er daarmee nog maar de helft van het aantal cryptofondsen actief in de markt.

Bitcoin koers

Bitcoin kent tot nu toe een weerbarstig jaar. Eind juni ging de koers naar bijna $14.000, maar deze is bijna 50% gecorrigeerd sindsdien. Volgens de onderzoekers deinzen door deze koersschommelingen investeerders terug.

Een pensioenfonds wil voorkomen dat men aan haar pensioengerechtigden moet verkopen dat hun belegging in bitcoin is gehalveerd. De daadwerkelijke exposure aan deze opkomende asset beperkt zich dan vaak tot 1% van het beheerd vermogen.

Het sentiment in de markt is juist mild positief in 2019. Dat komt door nieuwe toetreders zoals Fidelity en Bakkt, eigenaar van de New York Stock Exchange. Het zijn deze gevestigde namen die investeerders meer vertrouwen moeten geven.

Zo bieden ze ‘robuuste’ custody services aan om de cryptovaluta veilig op te slaan. Maar niettemin neemt het aantal potentiële klanten voor deze diensten af. Hoe komt dat?

Bitcoin of andere crypto kopen? Ga naar Bitvavo

‘Retail gedreven markt’

‘Dat komt omdat deze markt vooral retail gedreven is en dat blijft ook zo voorlopig’, zo voorspelt Nic Carter, medeoprichter van marktvorser Coin Metrics uit Boston. Carter laat zich op Twitter ook regelmatig uitgesproken uit over de markt.

Met futures krijgen investeerders en ook bitcoin miners de mogelijkheid om de bitcoin prijs ‘vast te klikken’. Een ‘hedge’ zodra de prijs van BTC plots gaat dalen.

De volumes bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) en Bakkt nemen weliswaar toe, maar de volumes zijn relatief laag.

Het gemiddelde dagvolume bij CME is 32.500 bitcoins omgerekend ruim $240 miljoen op basis van de huidige koers. Ruim 3.500 accounts handelen in deze futures, zo maakte CME bekend.

Een druppel op een gloeiende plaat als we kijken naar wat BitMEX en Binance aan volume doen, gereguleerd in respectievelijk de Seychellen en Malta.

Ze hebben geen licentie om in de VS of Europa derivaten aan bieden zoals bitcoin futures of opties. De Amerikaanse toezichthouder CFTC doet nog steeds onderzoek of BitMEX Amerikaanse beleggers heeft bediend zonder licentie.

Niettemin bedienen ze een grote investeerdersschare in Azië, Latijns-Amerika en ook Europa. Volgens Skew Markets ligt het gemiddelde volume bij deze niet-Amerikaanse exchanges op circa tien miljard dollar per dag.

Marktsentiment

Maar volgens iemand als Mike Novogratz van hedgefonds Galaxy Digital is het kwestie van lange adem. Hij lanceerde onlangs twee aparte bitcoin fondsen. Tegenover Bloomberg zegt de durfkapitalist:

‘De volgende golf aan investeerders zijn vermogensadviseurs, goede doelenfondsen en kleine stichtingen die in deze markt stappen.’ 

In het voorjaar was er een primeur: twee pensioenfondsen voor regionale politiekorpsen hebben 1% van hun vermogen in bitcoin gestoken via het Morgan Creek fonds, bekend van Anthony ‘Pomp’ Pompliano.

Harvard University nam een aandeel in cryptobedrijf Blockstack, die de eerste gereguleerde token op de Amerikaanse markt uitbracht. Uit een onderzoek van Fidelity bleek dat tot 2025 het aantal investeringen in digitale assets gaat toenemen.

Wereldwijd neemt de regulatiedruk toe op de cryptosector. Zo voeren Chinese centrale banken actieve controles uit op crypto exchanges en dienen in Europa cryptobedrijven te voldoen aan nieuwe en strengere anti-witwasregels.

‘Sommigen zullen beweren dat de institutionele acceptatie teleurstellend is, maar dat hangt volledig af van je verwachtingen. Ik vind enige institutionele acceptatie voor Bitcoin 10 jaar na bestaan al een geweldig succes. Dat had niemand drie of vier jaar geleden kunnen voorstellen’.

Spencer Bogart, partner bij hedgefonds Blockchain Capital

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!