Bitcoin koers te volatiel? Bijna 70 cryptofondsen stopten in 2019, aldus onderzoekers

‘Wacht maar tot het grote geld instapt’, zo is er regelmatig verkondigd in de cryptomarkt. Maar die hooggespannen verwachtingen zijn in 2019 niet helemaal uitgekomen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal actieve beleggingsfondsen bitcoin en andere cryptovaluta juist is afgenomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Minder cryptofondsen

Het gaat in totaal om 65 fondsen die in 2019 gestopt zijn. Het zijn actieve beleggingsfondsen die onder meer pensioenfondsen, family offices en nieuwe rijken als klant hebben.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Crypto Fund Research uit San Francisco, zo meldt persbureau Bloomberg. In tegenstelling tot 2018 zijn er daarmee nog maar de helft van het aantal cryptofondsen actief in de markt.

Bitcoin koers te volatiel? Bijna 70 cryptofondsen stopten in 2019, aldus onderzoekers

Bitcoin koers

Bitcoin kent tot nu toe een weerbarstig jaar. Eind juni ging de koers naar bijna $14.000, maar deze is bijna 50% gecorrigeerd sindsdien. Volgens de onderzoekers deinzen door deze koersschommelingen investeerders terug.

Een pensioenfonds wil voorkomen dat men aan haar pensioengerechtigden moet verkopen dat hun belegging in bitcoin is gehalveerd. De daadwerkelijke exposure aan deze opkomende asset beperkt zich dan vaak tot 1% van het beheerd vermogen.

Het sentiment in de markt is juist mild positief in 2019. Dat komt door nieuwe toetreders zoals Fidelity en Bakkt, eigenaar van de New York Stock Exchange. Het zijn deze gevestigde namen die investeerders meer vertrouwen moeten geven.

Zo bieden ze ‘robuuste’ custody services aan om de cryptovaluta veilig op te slaan. Maar niettemin neemt het aantal potentiële klanten voor deze diensten af. Hoe komt dat?

Bitcoin of andere crypto kopen? Ga naar Bitvavo

‘Retail gedreven markt’

‘Dat komt omdat deze markt vooral retail gedreven is en dat blijft ook zo voorlopig’, zo voorspelt Nic Carter, medeoprichter van marktvorser Coin Metrics uit Boston. Carter laat zich op Twitter ook regelmatig uitgesproken uit over de markt.

Met futures krijgen investeerders en ook bitcoin miners de mogelijkheid om de bitcoin prijs ‘vast te klikken’. Een ‘hedge’ zodra de prijs van BTC plots gaat dalen.

De volumes bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) en Bakkt nemen weliswaar toe, maar de volumes zijn relatief laag.

Het gemiddelde dagvolume bij CME is 32.500 bitcoins omgerekend ruim $240 miljoen op basis van de huidige koers. Ruim 3.500 accounts handelen in deze futures, zo maakte CME bekend.

Een druppel op een gloeiende plaat als we kijken naar wat BitMEX en Binance aan volume doen, gereguleerd in respectievelijk de Seychellen en Malta.

Ze hebben geen licentie om in de VS of Europa derivaten aan bieden zoals bitcoin futures of opties. De Amerikaanse toezichthouder CFTC doet nog steeds onderzoek of BitMEX Amerikaanse beleggers heeft bediend zonder licentie.

Niettemin bedienen ze een grote investeerdersschare in Azië, Latijns-Amerika en ook Europa. Volgens Skew Markets ligt het gemiddelde volume bij deze niet-Amerikaanse exchanges op circa tien miljard dollar per dag.

Marktsentiment

Maar volgens iemand als Mike Novogratz van hedgefonds Galaxy Digital is het kwestie van lange adem. Hij lanceerde onlangs twee aparte bitcoin fondsen. Tegenover Bloomberg zegt de durfkapitalist:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De volgende golf aan investeerders zijn vermogensadviseurs, goede doelenfondsen en kleine stichtingen die in deze markt stappen.’ [/penci_blockquote]

In het voorjaar was er een primeur: twee pensioenfondsen voor regionale politiekorpsen hebben 1% van hun vermogen in bitcoin gestoken via het Morgan Creek fonds, bekend van Anthony ‘Pomp’ Pompliano.

Harvard University nam een aandeel in cryptobedrijf Blockstack, die de eerste gereguleerde token op de Amerikaanse markt uitbracht. Uit een onderzoek van Fidelity bleek dat tot 2025 het aantal investeringen in digitale assets gaat toenemen.

Wereldwijd neemt de regulatiedruk toe op de cryptosector. Zo voeren Chinese centrale banken actieve controles uit op crypto exchanges en dienen in Europa cryptobedrijven te voldoen aan nieuwe en strengere anti-witwasregels.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Spencer Bogart, partner bij hedgefonds Blockchain Capital “]’Sommigen zullen beweren dat de institutionele acceptatie teleurstellend is, maar dat hangt volledig af van je verwachtingen. Ik vind enige institutionele acceptatie voor Bitcoin 10 jaar na bestaan al een geweldig succes. Dat had niemand drie of vier jaar geleden kunnen voorstellen’.[/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscrypto

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.