bitcoin euro cbdc

‘Militanten van Hamas zetten meer in op Bitcoin (BTC) crowdfunding’

Een militanten groep met banden met de regering in Iran en Hamas zetten naar verluidt steeds meer in op fondswerving via bitcoin (BTC). Volgens de Jerusalem Post is de groep ‘Al-Nasser Salah al-Deen Brigade’ genoodzaakt om meer in te zetten op het verzamelen van BTC door het gebrek aan financiële middelen en steun vanuit bijvoorbeeld Iran.

De groep is de militaire vleugel van de Palestijnse  Popular Resistance Committees (PRC). Dit blijkt uit rapporten van het International Institute for Counter-Terrorism (ICT). Deze organisatie is gevestigd in Herzliya, Israël.

Lees ook: ‘Terroristen worden steeds handiger met Bitcoin (BTC)’, aldus Chainalysis

Bitcoin adres

Het rapport noemt duidelijk een van de populaire bitcoin adressen van de groep: 1LaNXgq2ctDEa4fTha6PTo8sucqzieQctq. Op het moment van schrijven is daar al meer dan 3370 BTC op binnengekomen. 3370 bitcoin is tegen de huidige koers zo’n $29 miljoen waard.

De dagwaarde van de ontvangen bitcoin ligt lager, want volgens het rapport haalt de organisatie als zo’n 4 jaar bitcoin op. Vier jaar geleden lag de bitcoin prijs een stuk lager dan nu. Tegelijkertijd lag het op sommige moment ook hoger.

De PRC is een samenwerking tussen bewapende lokale groeperingen. Zij zijn tegen het Israelische regime.

Duik in de transacties

Volgens ICT gaat het om een goed georganiseerde manier om geld op te halen. Een website genaamd ‘cash4aps’ zorgde ervoor dat sympathisanten van de militante groep een donatie kunnen doen.

Hoewel bitcoin transacties openbaar zijn en pseudo anoniem, is het voor donateurs een manier om anoniemer te zijn dan een simpele bankoverschrijving. Daarnaast zouden deze transacties waarschijnlijk worden geblokkeerd door zo’n beetje alle betalingsproviders.

Het rapport koppelt de transacties en de ‘crowdfunding’ plannen aan een bedrijf genaamd de Islamic National Bank (INB).

bitcoin meester

Islamic National Bank

De Islamic National Bank staat sinds 2010 op de zwarte lijst van Amerika. De reden? Zij kwalificeren Hamas als een terroristische organisatie. De INB zou in handen zijn van Hamas, dus hoort de organisatie op de zwarte lijst.

Ook de Monetaire Autoriteit van Palestina kwalificeert de INB als een illegale organisatie.

ICT heeft twee fysieke locaties van het bedrijf in de Gazastrook gevonden. Ook een van de mensen achter de fondsenwerving, Ramadan Alkurd, is bekend. Zijn banden met Hamas zijn bekend bij de verschillende inlichtingendiensten.

Financiële sancties

Voordat bitcoin het levenslicht zag waren financiële sancties een stuk makkelijker te handhaven. Ook toen waren er manieren om geld ver te maken en te betalen aan ‘verboden’ organisaties, maar dat was een stuk lastiger.

Het is aan een ieder zelf om daar een oordeel over te vellen. Maar de vrijheid van bitcoin geldt ook voor jouw aller grootste vijand. Anders werkt het systeem niet.

Aan de andere kant van het spectrum staat bijvoorbeeld WikiLeaks. De klokkenluidersorganisatie lekte al tienduizenden documenten van verschillende belangrijke organisaties in de wereld. Al vrij vroeg werd hen op allerlei manieren het recht op betalingen via de traditionele manier ontzegd.

PayPal, bankrekeningen en andere traditionele manieren werden afgesloten. De organisatie besloot noodgedwongen donaties in BTC te accepteren. Na de arrestatie van de man achter WikiLeaks, Julian Assange, stegen de donaties in bitcoin weer flink.

Het bitcoin mes snijdt dus aan twee kanten: mensen waarvan je het fijn vindt dat ze toch een financieel systeem kunnen gebruiken hebben er baat bij. Maar ook minder fijne groepen of individuen kunnen er gebruik van maken.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram. 

Mis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!