bitcoin btc venezuela mining

Venezolanen verhandelden in 2019 voor $305 miljoen aan Bitcoin (BTC)

Het is crisis in Venezuela. Ooit was het Zuid-Amerikaanse land (in theorie) een van de rijkste landen ter wereld door de gigantische olievoorraad. Vandaag de dag is er spraken van hyperinflatie en is het land ook op humanitair gebied in een diepe crisis geraakt.

De Venezolaanse bolivar is als spaarmiddel niet te gebruiken. Door inflatie zijn spaarders en de mensen die nog een baan hebben niet in staat om hun waarde vast te houden. De nodige boodschappen en andere kosten kunnen niet meer worden betaald door een constante daling in koopkracht.

Dollar en bitcoin

De Amerikaanse dollar wordt in veel landen nog gebruikt als alternatief wanneer de eigen munt in elkaar stort. In Venezuela lijkt de interesse in een ander alternatief, bitcoin (BTC), ook steeds meer in beeld te komen.

Het minimumloon in Venezuela werd in oktober 2019 nog flink verhoogd. President Nicolas Maduro stelde een minimum in van 150.000 bolivar. Dat was toen ongeveer 8 dollar, maar ook dat is nu weer een stuk minder.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

LocalBitcoins

Larry Cermak van The Block deelde de statistieken van ‘probleem landen’ op het handelspaltform LocalBitcoins. LocalBitcoins is een soort marktplaats waar je peer-to-peer BTC kunt kopen en verkopen.

Het handelsvolume van Venezuela in 2019 was maar liefst $305 miljoen. Wanneer je dat afzet tegen het lage minimumloon, kun je wel stellen dat er boven gemiddeld veel interesse is in bitcoin in het land.

Het gaat hier om het totale handelsvolume, dat betekent dat je in theorie ook heel vaak de bitcoin over en weer kunt verkopen om het volume op te vijzelen. Dat is iets wat sommige cryptobeurzen ook doen om hun statistieken op te leuken.

Bitcoin is, in tegenstelling tot de dollar, ook makkelijk mee te nemen wanneer je bijvoorbeeld het land uit wil.

bitcoin meester

Venezuela en bitcoin

Er gaan de wildste geruchten rond over Venezuela en bitcoin. Het land zou er zelfs serieus over nadenken om een deel van hun nationale reserve in bitcoin op te slaan. Dat blijft echter bij een sterk gerucht.

Buiten de handel en het gebruiken van BTC als hedge tegen de bolivar zijn er ook nog mensen die dingen bouwen in Venezuela om betalingen makkelijker te maken.

Het land heeft regelmatig last van stroomuitval, maar deze Venezolaan bouwt hardware voor Bitcoin Lightning Network tijdens blackouts. Wanneer er geen internet meer is kunnen mensen via een mesh-netwerk alsnog bitcoin transacties uitvoeren. Handig in noodsituaties.

Men is in Venezuela echt niet massaal aan de bitcoin gegaan in 2019, maar het is duidelijk dat het ecosysteem in het land groeit. Wanneer je eigen munt je in de steek laat, is het uitproberen van alternatieven geen gek idee.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!