Column – ‘Bitcoin (BTC) is onoverwinnelijk door netwerkeffect’

Column: De keerzijde van een goed idee dat snel waarde weet te genereren is dat er altijd mensen zullen opduiken die daarvan willen profiteren. Er zullen altijd charlatans en andere slechteriken klaarstaan die ten koste van alles en iedereen rijker willen worden.

Met Bitcoin is dat helaas niet anders (geweest). De code van Bitcoin is openbaar en voor iedereen beschikbaar dus een kopie is zo gemaakt. Het enige wat je vervolgens nog nodig hebt om over de rug van onwetenden geld te verdienen zijn een aantal nutteloze aanpassingen en een goed verkoopverhaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Netwerkeffect

Neem bijvoorbeeld Litecoin. Het verkooppraatje van Litecoin is grandioos. Litecoin is het zilver onder de cryptocurrencies, het kleine broertje van Bitcoin. Dat verhaal zit op prachtige wijze verweven in de naam en het logo, maar komt ook voort uit het protocol zelf.

De blockchain is namelijk sneller dan die van Bitcoin omdat er iedere 150 seconden een nieuw blok aan de ketting wordt geregen in plaats van iedere 600 seconden zoals bij Bitcoin. Daarnaast zijn de blokken groter gemaakt zodat er meer transacties in een blok kunnen!

Wow, dat er niemand anders aan deze geniale oplossing had gedacht om Bitcoin schaalbaar te maken. Het is volledig te begrijpen dat Litecoin voor een leek klinkt als de betere en snellere versie van Bitcoin. Dat is het niet, maar dat laten we voor nu even voor wat het is.

Het enige aspect dat niet te kopiëren is van bitcoin is het netwerkeffect. En laat dat nu net een heel belangrijk aspect zijn.

Bitcoin

Bitcoin is niet superieur aan andere cryptocurrencies omdat het technisch een beter protocol is. Hoewel ik daar ook voor durf te pleiten. Maar Bitcoin is vooral superieur vanwege haar geschiedenis en het aantal gebruikers, het netwerk.

Als we het heel even plat slaan dan is een betaalmiddel dat door veel mensen wordt geaccepteerd een beter betaalmiddel dan de spaarpunten die je alleen kunt uitgeven bij de bakker om de hoek.

Als je de keuze hebt tussen het krijgen van je loon in een betaalmiddel dat door iedereen in Nederland wordt geaccepteerd of een betaalmiddel waarmee je alleen de croissantjes van Bakkerij Roger & Vitalik kunt kopen, dan is de keuze snel gemaakt.

Het netwerkeffect maakt dat iedereen langzaam maar zeker naar hetzelfde betaalmiddel zal bewegen. Als er eenmaal een onbalans ontstaat waarin één betaalmiddel door een meerderheid wordt geaccepteerd, dan zal langzamerhand iedereen dat betaalmiddel gaan accepteren en andere, minder geaccepteerde betaalmiddelen, dumpen.

Uiteindelijk zal er slechts één vorm van geld overblijven. De meest geaccepteerde vorm van geld zal het beste in staat zijn waarde te behouden, het beste middel zijn om je waarde in op te slaan.

Voorsprong

De voorsprong die Bitcoin in dit opzicht heeft op andere cryptocurrencies is immens en is simpelweg ontstaan omdat Bitcoin eerder is begonnen. Het heeft de langste geschiedenis en met een straatlengte voorsprong de meeste gebruikers van alle cryptocurrencies.

Om Bitcoin in te halen als de grootste cryptocurrency is een kleine technologische verbetering niet genoeg. Het moet dan gaan om een cryptocurrency die op een vergelijkbare manier superieur is aan Bitcoin, zoals Bitcoin superieur is aan fiat-geld.

Maar zelfs dan is er geen enkele reden om die superieure technologie niet gewoon te implementeren in Bitcoin. De enige reden waarom je een eigen cryptocurrency zou willen starten is niet om de samenleving er op vooruit te helpen, maar om jezelf er ten koste van iedereen mee te verrijken.

Onhandig

Dat op zich maakt al dat een alternatieve cryptocurrency nooit superieur kan zijn aan Bitcoin. Daarnaast is het bestaan van alternatieve cryptocurrencies onhandig. Want zeg nou zelf, hoe waardevol is het als je bij iedere applicatie en iedere winkel met een andere munt zou moeten betalen?

Je zou constant moeten wisselen tussen de verschillende munten en het voegt uiteindelijk helemaal geen extra waarde toe.

Het zorgt alleen maar voor stroperige transacties. Het netwerkeffect zal ervoor zorgen dat Bitcoin alle andere cryptocurrencies gaat opslokken. De verhalen van gladde verkopers en flinke marketingbudgetten kunnen dit slechts uitstellen. Dat het gaat gebeuren staat in mijn ogen vast.

Op dit moment is er echter geen altcoin die technologisch superieur is aan Bitcoin en is die in de verste verte ook nog niet te bekennen. De meeste ontwikkelingen vinden plaats in het omvangrijke Bitcoin-ecosysteem zelf.

De voorsprong in het netwerk van gebruikers die Bitcoin heeft ten opzichte van alle andere cryptocurrencies, maakt bitcoin een betere vorm van geld. Alle andere cryptocurrencies zijn een inferieure vorm van geld die op termijn zullen worden opgeslokt door het netwerkeffect van Bitcoin.

De Bitcoin gemeenschap is niet alleen een stuk groter dan die van alle altcoins bij elkaar, maar is ook kwalitatief superieur.

Waar de mensen aan Bitcoin werken vanuit een keihard geloof in het protocol en de potentie daarvan om de wereld te verbeteren, worden er aan altcoins gewerkt om er zo snel mogelijk veel geld mee te verdienen.

Diep van binnen weten ontwikkelaars dat hun projecten nooit de beloftes waar zullen maken en toch blijven ze eraan doorwerken. Alleen al dit verschil in motivatie maakt dat altcoins kansloos zijn tegenover Bitcoin.

Meepraten over deze column en bitcoin? Kom gezellig langs op Telegram

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....