‘80% van alle centrale banken onderzoekt eigen cryptomunt’

De Bank of International Settlements (BIS) uit Basel heeft deze week een nieuw onderzoeksrapport (PDF) uitgegeven. De conclusie van de onderzoekers: 80% van alle centrale banken doet ‘serieus onderzoek’ naar de komst van een eigen cryptomunt.

‘Central bank digital currency’ (CBDC)

De BIS is te omschrijven als een ‘centrale bank der centrale banken’. Centrale vraag: hoe staat het met de ontwikkeling van ‘central bank digital currencies’ (CBDC‘s), vertaald als digitale bankmunt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Feitelijk onderzoekt men een digitale variant van ongedekt fiat geld. Maar transacties op een blockchain zijn doorgaans ook cryptografisch versleuteld.

Vandaar dat er sprake is van een ‘cryptomunt’, waarvan de waarde is gekoppeld aan de lokale valuta zoals de euro, Pond of Zweedse kroon.

Door middel van blockchaintechnologie hoopt men dat transacties sneller en goedkoper zijn dan bestaande systemen. De schaal is echter nog beperkt: de bancaire projecten zich nog in een concept – en pilotfase bevinden.

Enquête

BIS heeft in de tweede helft van 2019 66 centrale banken ondervraagd uit zowel de westerse wereld als de opkomende economieën, zo meldt The Block Crypto.

De onderzoekers stellen onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Centrale banken doen serieus onderzoek naar de ontwikkeling van CBDC’s. Sommige centrale banken hebben al een operationeel raamwerk ontwikkeld dat de conceptfase voorbij is. Ook is er een groep die ervoor pleit om haar mandaat te vergroten via de wet. Door externe ontwikkelingen (lees: Libra) is deze ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen’.[/penci_blockquote]

Enkele cijfers uit het rapport:

Regulering

Doorgaans is regulering volgend aan (technologische) ontwikkelingen en dat is bij de ontwikkeling van een digitale bankmunt niet anders. Een centrale bank heeft namelijk een (groter) mandaat nodig om een CBDC uit te kunnen geven.

In sommige landen reikt het mandaat van een centrale bank al zo verder dat een CBDC ‘automatisch’ onder haar wettelijke verantwoordelijkheid gaat vallen.

Adviesorgaan BIS heeft bij monde van directeur Agustín Carstens de komst van CBDC’s ondersteund. Carstens wil met deze enquête ‘bewijs’ dat er ook behoefte is onder centrale banken hiervoor.

Ook de internationale organisatie World Economic Forum (WEF) heeft een toolkit ontwikkeld voor CBDC’s. Het raamwerk kreeg de naam ‘CBDC Policy‑Maker Toolkit’ en bevat een aantal richtlijnen voor centrale banken om te bepalen of een CBDC de juiste weg is.

‘Cryptovaluta is een niche’

BIS maakt in haar rapport onderscheid tussen CBDC’s, stablecoins en cryptovaluta, uitgegeven door ‘derde partijen’. In hun beleving vallen bitcoin en andere cryptovaluta ‘buiten hun eigen systeem’. Ook achter stablecoin zoals Tether USDT en mogelijk Libra van Facebook zitten bedrijven als uitgever.

De onderzoekers concluderen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Voor cryptovaluta zijn de resultaten vergelijking met het onderzoek uit 2018. Voor lokale of grensoverschrijdende betalingen ziet men géén toekomst voor cryptovaluta. Het nut van cryptovaluta is nihil of beperkt tot een niche’.[/penci_blockquote]

Op het gebied van de stablecoins lijken centrale banken positiever. 60% van de ondervraagde centrale banken bepaalt ‘de monetaire impact en financiële stabiliteit van stablecoins’.

De onderzoekers kraken het nut van cryptovaluta in haar conclusie:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Stablecoins leiden mogelijk tot adoptie, terwijl cryptovaluta tot nu toe falen. Centrale banken onderzoeken de risico’s buiten het financiële systeem, terwijl men met een CBDC het bestaande systeem wil versterken’.[/penci_blockquote]

Bitcoin

Bitcoin heeft niets te maken met een centrale macht. Het is censuurvrij internetgeld, gemaakt op een decentraal betaal – en settlementprotocol.

Net zoals het internet is bitcoin niet te verbieden, slechts de handel ervan is te reguleren.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...