Bitcoin in 2019: de 8 meest opvallende faillissementen in de crypto industrie

2019 is een jaar met twee gezichten. Daar waar de koers van bitcoin (BTC) in de eerste helft naar grote hoogten steeg, zakte de koers daarna in elkaar.

Een lagere koers voert de druk op, want de winstmarges worden dunner, bijvoorbeeld voor miners. Maar soms is er ook sprake van mismanagement of nieuwe regelgeving die roet in het eten gooit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De 8 meest opvallende faillissementen in 2019

Maar niet elk bedrijf wist de eindstreep te halen in deze opkomende industrie. De meest opvallende faillissementen van 2019.

1. Quadriga CX

De spoorloze verdwijning van CEO van de Canadese beurs QuadrigaCX is het meest bizarre verhaal van 2019. Gerard Cotten liet $130 miljoen aan cryptovaluta achter, terwijl hij een mysterieuze dood stierf in India.

Probleem was echter: hij was de enige met de sleutels. Alle crypto werd namelijk op één hardware wallet opgeslagen.

De gevolgen waren desastreus, want de duizenden klanten konden niet meer bij hun belegging. Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat er wel degelijk fraude in het spel was.

Cotten heeft bewust enkele miljoenen aan klantenfondsen naar ‘nep’ accounts doorgesluisd. De opbrengst besteedde hij onder meer aan een zeiljacht van 51 meter en een privéjet. De weduwe maakte een tussentijdse deal met de schuldeisers voor een bedrag van $9 miljoen.

Beleggers willen dat (bijna letterlijk) de onderste steen bovenkomt en willen het lichaam van Cotten laten lichten als bewijs dat hij overleden is.

Lees ons complete Quadriga-dossier over deze opmerkelijke zaak

2. Einstein Exchange

De eveneens Canadese crypto exchange Einstein Exchange moest de deuren sluiten omdat simpelweg het geld op was. Een typisch geval van mismanagement. Uit de gerechtelijke procedure bleek dat Einstein zijn klanten $12,4 miljoen ($16,3 miljoen CAD) verschuldigd was.

Einstein verklaarde aan curator Grant Thornton dat de klantenschuld tussen de 8 en 10 miljoen dollar bedraagt. Het is onduidelijk waar deze gelden naartoe zijn.

De ruilbeurs liet een spoor van schulden achter zich. Zo moest er in totaal nog $150.000 aan salarissen uitgekeerd worden aan werknemers.

Ook een cloudleverancier zoals Amazon Web Services is niet betaald. Ook enkele banken hebben een rechtszaak aangespannen, zoals de Amex Bank of Canada, beweert dat Einstein $90.000 verschuldigd is.

3. DX.Exchange

Het idee was misschien leuk: een ‘getokeniseerde’ versie van een ‘normaal’ aandeel kopen zoals Amazon, Shell of Tesla. Maar het doek is binnen één jaar gevallen voor de DX Exchange uit Estland. Begin november dit jaar maakt de cryptobeurs bekend dat ze op zoek gaan naar een koper of nieuwe partner.

Tot 15 november hadden klanten de mogelijkheid hun geld ervan op te nemen.

4. Cryptopia

De hack in januari 2019, de mislukte doorstart en uiteindelijk de liquidatie van Cryptopia, heeft de headlines ook beheerst dit jaar. Formeel gezien ‘bestaat’ de beurs nog, maar bewindvoerder Grant Thornton is de boel flink aan het opruimen.

Uit de laatste update blijkt dat er nog $7,1 miljoen aan tegoeden over is, na aftrek van alle kosten. Gaan gedupeerde beleggers hier nog wat van meepikken is de grote vraag? Die vraag zal in het nieuwe jaar beantwoord gaan worden.

Lees hier ons complete Cryptopia dossier

5. Bitcoin miner Great North Data

Ook de Canadese Bitcoin miner Great North Data, gesubsidieerd door de Canadese overheid, is onlangs failliet gegaan. Het was de miner met de grootste mining capaciteit in het noordoosten van Canada.

Volgens Marc van der Chijs, die we dit jaar diverse malen spraken, hebben vooral kleine bitcoin miners het moeilijk vanwege de gedaalde bitcoin prijs.

Ook het Amerikaanse Gigawatt ging begin dit jaar failliet.

6. Komodore64

Ook in eigen land viel het doek helaas voor enkele startups in de crypto – en blockchain industrie. Bij Komodore64 was er zelfs sprake van grootschalige fraude. Oprichter en CEO Sam N. loog over €78 miljoen aan investeringen die het gamebedrijf zou hebben opgehaald.

De startup had ook een muntje K64, maar daarvan is de waarde compleet gereduceerd tot vrijwel 0.

7. Coingarden

Ook Coingarden, een relatief onbekend broker uit Utrecht, moest de handdoek in de ring gooien. De aanstaande wet – en regelgeving voor cryptobedrijven, die per 10 januari 2020 intreedt, deed hen de das om.

8. Simplecoin / Chopcoin

Dat geldt eveneens voor crypto mining pool Simplecoin en het bitcoin gaming platform Chopcoin, zo maken de oprichters medio december bekend.

Het zijn twee nieuwe slachtoffers van de anti-witwaswet die per 10 januari 2020 in werking moet gaan treden. Vermoedelijk zijn deze bedrijven niet de laatsten die ervoor kiezen te stoppen.

Lees ook – Aan deze regels moeten bitcoin bedrijven in Nederland per 10 januari 2020 voldoen

En Blockport dan?

En dan was er ook nog het Nederlandse Blockport, de ‘social’ exchange, die vorige maand bekend maakte een nieuwe partner te hebben gevonden.

In de wandelgangen circuleren de nodige namen, maar helaas worden deze door de betrokkenen (nog) niet bevestigd. Wordt vervolgd in 2020.

Lees meer over:
2019cryptoexchanges

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.