Franse bankier

Franse centraal bankier: ‘Bedrijven moeten geen digitale valuta uitgeven’

De gouverneur van de centrale bank van Frankrijk voegt zich in een rijtje van bankiers die een duit in het bitcoin zakje doen. François Villeroy de Galhau is van mening dat centrale banken cryptocurrency moeten uitgeven en in hun macht moeten hebben.

Bitcoin

Villeroy de Galhau lijkt echter een belangrijk onderdeel te vergeten: met de komst van bitcoin is er helemaal geen centrale bank meer nodig. Althans, niet voor mensen die voor bitcoin kiezen.

Andere projecten kiezen echter voor een ander uitgangspunt met toch een centrale uitgever of partij er achter die de touwtjes in handen heeft. De aankondiging van cryptomunt Libra uit de stal van Facebook hield de gemoederen in de traditionele financiële en politieke wereld flink bezig.

Villeroy de Galhau vindt dat andere instanties dan centrale banken geen eigen valuta uit mogen geven.

Banken

De Franse topambtenaar vindt het gebruik van ‘crypto assets’ als digitaal cash wel interessant, maar dan moet het wel in handen zijn van een centrale bank. Een beetje het systeem van dat we nu hebben, maar dan eventueel zonder een extra bank.

En ook zonder contant geld. Wat er voor zorgt dat je totaal afhankelijk bent van het beleid van de centrale bank. Dat is met de huidige euro bijvoorbeeld al zo, maar je hebt nog de mogelijkheid (een deel) in contanten te houden.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

bitcoin meester

Aanhaken

Villeroy de Galhau is duidelijk: centrale banken moeten aanhaken en ook alternatieve digitale opties aan gaan bieden. Die mening is inmiddels niet meer uniek in de bankenwereld:  ‘80% van alle centrale banken onderzoekt eigen cryptomunt’.

De Bank of International Settlements (BIS), de bank voor centrale banken, bracht eerder een rapport uit waaruit duidelijk werd dat het merendeel van de centrale banken serieus kijkt naar de mogelijkheden van een nieuwe geheel digitale valuta.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Nuance

De eventuele ‘nieuwe’ geheel digitale euro’s of dollars zijn eigenlijk meer van hetzelfde maar dan in een nieuw jasje. Het heeft niets met bitcoin te maken.

Een centraal uitgegeven digitale valuta heeft een bekende uitgever die ook in staat is om bij te drukken en de regels aan te passen. Bij bitcoin zijn de regels te vinden in het achterliggende protocol. Deelnemers aan het netwerk bepalen zelf individueel welke regels zij volgen.

Centrale bankiers lijken enthousiast over een geheel digitale munt, maar we moeten het wel in perspectief zien: het heeft in de kern weinig te maken met bitcoin. Behalve dan dat BTC in het leven is geroepen om juist niet meer bezig te hoeven zijn met centrale bankiers en hun plannetjes.

Afbeelding: Barande Jérémy /EP (Flickr.com)

bitcoin kopen

 

Mis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!