bitcoin mining hashrate transacties mempool

JP Morgan: ‘Markt wacht met smart op bitcoin opties CME’

De markt heeft interesse in de komende bitcoin (BTC) opties van de CME Group, zo claimen analisten van JP Morgan Chase, de grootste commerciële bank van Amerika. Dat meldt persbureau Bloomberg in een bericht.

Het nieuwe marktrapport weergalmt de boodschap uit een eerder rapport van de bankgigant, die vorig jaar juni is gepubliceerd. Met de opties van CME krijgen beleggers een extra product in handen om te speculeren op de bitcoin koers. Dat kan tot meer volatiliteit in de markt leiden.

bitcoin meester

Bitcoin (BTC) opties

Aanstaande maandag (morgen) introduceert derivatenhandelaar CME uit Chicago haar bitcoin opties. Met een optie kunnen handelaren speculeren op (een hogere of lagere) koers van bitcoin.

Stel dat er een verwachting is dat de prijs daalt. Dan kan een miner ervoor kiezen om voor haar BTC een optiecontract te sluiten tegen een hogere prijs. Zo damt men het risico in van koersschommelingen.

Bakkt heeft in december ook opties (op futurescontracten) gelanceerd, maar de markt anticipatie ligt niet bijster hoog tot nu toe. Dat schrijft een aantal analisten van JP Morgan onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou in een marktrapport.

Gezien de positie van CME in de futures markt, is de kans groot dat ook de optiemarkt opgeschud wordt.

‘Er is een opvallende groei in volume bij de onderliggende futures contracten van CME. In onze ogen een signaal dat investeerders anticiperen op het bitcoin optiecontact.’

Nikolaos Panigirtzoglou, analist JP Morgan

Een van de gevolgen is dat de zogenaamde ‘open rente’ met 69% is gestegen sinds 1 januari 2020. Ook het aantal houders van ‘significante open rente’ nam toe.

De grafiek van het Britse Skew Markets laat de volumestijging zien.

Productiekosten bitcoin

Een van de maatstaven die JP Morgan hanteert is de zogenaamde ‘intrinsieke waarde’ van een asset. Bitcoin is in de ogen van de bankanalisten een ‘commodity’. De waarde is gebaseerd op de productiekosten namelijk de benodigde hashpower (rekenkracht) en de elektriciteitskosten.

Volgens de analisten blijft deze achter bij de prijs, zoals de onderstaande grafiek duidelijk maakt.

‘Sinds juni 2019 is de prijs van bitcoin met 40% gedaald na de piek bij $14.000, terwijl de intrinsieke waarde met 10% is gestegen. Deze kloof is nog niet gedicht, dus een verdere prijsdaling behoort tot de opties’. 

Nikolaos Panigirtzoglou, analist JP Morgan

Bakkt

In september 2019 kwam Bakkt, onderdeel van de Intercontinental Exchange, met futurescontracten gedekt door ‘fysieke’ bitcoin. Speculanten krijgen uitbetaald in BTC in plaats van – traditioneel – dollars. In het najaar wist Bakkt een aantal volumerecords te realiseren na een langzame start.

CME wist eind 2017 het momentum te grijpen. In korte tijd steeg het volume sterk, ook toen concurrent CBOE in het voorjaar van 2019 afhaakte als aanbieder.

Inmiddels is de optie – en futuremarkt bezaaid met aanbieders, zoals semi-gereguleerde beurzen zoals Binance, BitMEX en OKEx. Ook het Nederlandse Deribit, die per februari opereren vanuit Panama, heeft een marktaandeel verworven.

Bitcoin koers grafiek

Op moment van schrijven is de koers boven de $8.100 gestegen en het is de grote vraag of deze door de $8.400 grens kan schieten, waar de nodige weerstand ligt.

bitcoin kopen

 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!