bitcoin futures btc fonds

Anoniem Tether versturen? 15 miljoen nieuwe USDT op Liquid sidechain

15 miljoen aan Tether USDT is via een blockchain-to-blockchain swap verplaatst naar de Liquid sidechain van het bitcoin netwerk.

Tether heeft op 7 januari j.l. een zogenaamde cross-chain swap uitgevoerd van 15 miljoen aan Tether. Deze stonden op het ethereum netwerk en zijn verplaatst naar Liquid, een sidechain onder beheer van Blockstream.

In november vorig jaar is er al een andere voorraad Tether (1,5 miljoen USDT) naar Liquid verplaatst, vanuit crypto exchange Bitfinex.

Tether USDT en Liquid

Een sidechain is een blockchain die parallel loopt met de basislaag (layer 1) van het bitcoin netwerk. Het is bedoeld om deze layer 1 op te schalen. Net zoals het Lightning Network kan een sidechain niet zónder layer 1 draaien.

De stablecoin is sinds juli 2019 al technisch beschikbaar op Liquid sidechain.

‘Front running’

De conversie van grote hoeveelheden aan Tether heeft invloed op de bitcoin markt. Een van de gevolgen is dat er een nieuwe voorraad aan semi-anonieme USDT op de markt komt.

De sidechain van Liquid maakt het namelijk mogelijk om transacties op de blockchain af te schermen, een functionaliteit die nog ontbreekt op de basislaag van bitcoin.

Dat biedt bijvoorbeeld handelaren voordeel. Traders kunnen namelijk hun bitcoin zonder ‘zich zorgen te maken over front-running, zo legt de pseudo-anonieme Grubles uit aan Coindesk.

Als een handelaar nu grote hoeveelheden bitcoin verplaatst, schudt dat de markt wakker door een dienst als Whale Alert. Door het ‘afschermen’ van transacties op Liquid, moet die marktdynamiek verleden tijd zijn.

Grubles legt uit:

‘Ook de verplaatsingen van Tether zijn te volgen op het ethereum netwerk. Maar dat is waardevolle informatie en daar anticiperen andere handelaren op. In de context van cryptohandel is het een logische stap om deze Tether-voorraad af te schermen’

Stablecoin markt

Afgelopen jaren is er een wildgroei aan stablecoins geweest, cryptomunten die de dollar of andere valuta als dekking gebruiken. Onder handelaren blijft echter USDT een populaire optie.

Zo heeft deze coin 75 keer meer handelsvolume dan Paxos Standard (PAX), zo blijkt uit de Stablecoin Index van marktvorser Messari. Dat er nu Tether-reserves semi-anoniem zijn, maakt de munt alleen maar aantrekkelijker, aldus Grubles.

Zijn collega Samson Mow, CSO bij Blockstream voegt toe:

‘Diensten zoals Whale Alert werken niet in combinatie met Liquid. Dit is de eerste stap naar een semi-anonieme stablecoin.’

Niettemin is tether gewoon via de Blockstream block explorer te volgen.

Semi-anonieme Tether

Al in april 2017 ontstond het idee van ‘vertrouwelijke assets’ (confidential assets). Bedenkers zijn bitcoin onderzoekers Andrew Poelstra, Adam Back, Mark Friedenbach, Gregory Maxwell en Pieter Wuille.

In de onderzoekspaper (PDF) is beschreven hoe transacties zijn te valideren zónder dat de output (UTXO) zichtbaar is. De bedragen van de transacties zijn op Liquid dus niet zichtbaar. Omdat er minder kennis is over het verstuurde kapitaal, is deze sidechain ook robuust voor aanvallen van buitenaf.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

ERC20

Naar verwachting gaan we het komende jaar meer conversies zien van ERC20 token Tether USDT naar Liquid. Want op het ethereum netwerk zijn de transacties namelijk ook niet privé.

Tether is in juli 2014 in de markt gezet als RealCoin. Op moment is er 4,78 miljard aan USDT digitaal geprint.

Tether en haar zusterbedrijf Bitfinex roept bij menigeen scepsis op. Onder meer vanwege het gerechtelijk onderzoek door de openbaar aanklager van de staat New York.

bitcoin kopen

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!