Beurswaakhond België wil strenge aanpak bitcoin handel vanwege ‘cybercrime’

Regulatie van de bitcoin (BTC) handel is dringend nodig vanwege een ’toenemend gevaar van cybercrime’. Voorzitter Jean-Paul Servais van toezichthouder FMSA luidt de noodklok in een toespraak voor de Senaat. In een resolutie stelt hij een nieuw wettelijk raamwerk voor, om de verkoop, aankoop en gebruik van virtuele valuta te reguleren.

‘Bitcoin en cybercrime’

In zijn ogen staan virtuele valuta zoals bitcoin namelijk zo goed als synoniem aan cybercrime. Met andere woorden: de Belgische overheid ziet de toenemende populariteit van cryptovaluta met lede ogen, terwijl de risico’s voor de particuliere belegger toenemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een doorn in het oog is de grote hoeveelheid en keuze aan cryptovaluta, waardoor de consument het kaf niet meer van het koren kan scheiden. Ook het (pseudo)-anonieme karakter van de cryptovaluta trekt criminelen aan, zo betoogt Servais.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Vanwege het pseudo-anonieme karakter zijn bitcoin en andere virtuele munten populair onder cybercriminelen. Ze zijn alom vertegenwoordigd op het dark web, omdat ze geen sporen achterlaten’. [/penci_blockquote]

Deze stellingname klopt niet helemaal: bitcoin is pseudo-anoniem, maar niet compléét anoniem. Op de markt zijn er professionele bedrijven die samen met overheden analyses doen op de blockchain en zo transacties kunnen koppelen aan personen.

Wel zijn er enkele valuta op de markt waarvan de transacties afgeschermd zijn zoals Monero of Grin.

Frauduleuze websites

Ook bestaat er wel degelijk fraude met betrekking tot de handel en niet zozeer de technologie. Zo houdt de FSMA al langer een lijst bij met frauduleuze crypto websites. Op een speciale pagina over virtuele munten waarschuwt de FSMA voor het ‘gebruik en bezit van virtuele munten’. Zo staat er:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De handel in virtuele munten is onderhevig aan sterke wisselkoersschommelingen, wat kan leiden tot zware financiële verliezen. Bezitters van virtuele munten kunnen hun geld kwijtspelen door hacking van handelsplatformen’.[/penci_blockquote]

Op een andere pagina staat er heel expliciet ‘Pas op met virtueel geld, zoals bitcoin’.

Het is algemeen bekend dat er bij gecentraliseerde exchanges een kwetsbaarheid in het ecosysteem zit. Onlangs werd bekend dat exchanges in 2019 282 miljoen dollar verloren door hacks en andere oorzaken.

Bitcoin ATM’s

Ook wijst Servais op het groeiende aantal aan bitcoin ATM’s in de wereld. Het totale aantal nadert inmiddels de zevenduizend stuks, waarvan een groot gedeelte in de VS staat.

Nederland telt 44 machines, terwijl er in België elf stuks staan, waaronder zes in Brussel.

Volgens Servais is er haast geboden om ‘particulieren te beschermen en het gebruik van virtuele munten door criminelen terug te dringen’.

Inmiddels beweren eigenaren van Bitcoin ATM’s dat ze versneld een know-your-customer procedure in de software van de machines bouwen.

Tijdelijk kosteloos! Beheerd beleggen in cryptoproducten

AMLD5

De oproep van de FSMA komt op een gelegen moment, want per 10 januari 2020 heeft de Europese Unie de AMLD5 ingevoerd. Nederland heeft deze richtlijn nog niet helemaal geïmplementeerd: de Eerste Kamer moet nog over stemmen.

En ook in België is de politiek nog niet zover dat er sprake is van een ingebed raamwerk om de cryptosector te reguleren. In landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is er sprake van een licentiesysteem, net zoals in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is er sprake van een registratie.

Lees meer over:
BelgieBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...