FBI rapport: ‘Criminelen ontvingen $144 miljoen aan losgeld in Bitcoin (BTC) binnen 6 jaar’

Ransomware aanvallen en andere vormen van afpersing brachten de afgelopen 6 jaar zo’n $144 miljoen op volgens de FBI. Volgens een rapport van de Amerikaanse politiedienst werd het merendeel van het losgeld betaald in bitcoin (BTC).

FBI

FBI special agent Joel DeCapua deelde de bevindingen op de RSA Conference 2020. Volgens hem gaan de bitcoin die worden gestuurd als losgeld vaak linea recta naar een mixer of direct naar een cryptobeurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met behulp van een bitcoin mixer kun je jouw bitcoin ‘schoon maken’, als de criminelen het goed doen zijn hun transacties na het mixxen een stuk lastiger te volgen voor de autoriteiten.

Verzekering

Het rapport meldt ook een opvallende reden voor de vele miljoenen die worden betaald. Bedrijven sluiten steeds vaker een verzekering af tegen dit soort aanvallen. Zij kunnen vervolgens een claim indienen en hun geld (deels) terug krijgen.

[penci_blockquote style=”style-1″ align=”none” author=”Joel DeCapua”]Niemand wil deze mensen betalen. Ik denk dat veel bedrijven nu een verzekering nemen en denken: ”We gaan gewoon doen wat onze verzekeraar wil”. Ze kunnen dan zeggen dat het niet hun keuze was om het losgeld te betalen.[/penci_blockquote]

Aanval

Een voorbeeld uit de praktijk is de ransomware aanval op de Universiteit in Maastricht. De onderwijsinstelling werd aangevallen en verschillende bestanden en servers waren niet meer bereikbaar.

Ze besloten uiteindelijk om het losgeld gewoon te betalen. Dat is ook gelijk de aantrekkingskracht van BTC in dit soort situaties. Het is grenzeloos en er zit geen betaalverwerker tussen.

Dit soort aanvallen zijn volgens de FBI de belangrijkste dreigingen online. Hackers kiezen ook bijvoorbeeld verschillende vliegvelden en ziekenhuizen als doelwit. Wanneer dit soort partijen niet bij belangrijke bestanden kunnen kunnen er grote problemen ontstaan.

Betalingen zijn overigens zeker geen zekerheid dat de software de slachtoffers vervolgens weer toegang geeft.

Mede daarom is het advies vaak: betaal geen losgeld. Maar dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan als er levens vanaf hangen.

Andere voorbeelden:

Bitcoin

De malafide software vraagt om een bedrag in bitcoin. Wanneer de transactie is verwerkt is hij niet meer terug te halen. De criminelen hebben dan dus hun geld, maar de transactie is wel voor iedereen te volgen.

Opsporingsdiensten kunnen aan de hand van deze transacties regelmatig toch de daders pakken. Het is niet makkelijk om geheel anoniem te blijven op het netwerk van BTC.

Sommige adressen worden door analisten aan bepaalde entiteiten gekoppeld. Whale Alert tweet opvallende transacties. Hieronder is een slachtoffer te zien van een ‘Sextortion Scam’.

Iemand wordt afgeperst met (al dan niet bestaande) naaktfoto’s of video’s en besloot een hoop geld over te maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFBImisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...