Bitcoin (BTC) behaalt mijlpaal: 500 miljoen transacties!

Bitcoin wordt wel eens gezien als een veelkoppig monster. Het is een nieuwe activaklasse, een betaalmiddel en een vreedzaam protest in een. Tegelijkertijd is het ook een safe haven, een digitaal experiment en een innovatief en decentraal stukje governance.

In nog geen 11 jaar tijd is Bitcoin uitgegroeid tot een gigantische en disruptieve technologie die niet te stoppen is. En Bitcoin behaalde vandaag een mijlpaal: het netwerk heeft 500.000.000 transacties verwerkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin transacties

De eerste Bitcoin betaling (of het eerste block) stamt uit het jaar 2009. Het mooie is dat je dit precies kunt teruglezen uit de blockchain.

Je kunt op verschillende websites de statistieken over het Bitcoin netwerk bijhouden. Op blockchain.com kun je zien dat er op dit moment 499.563.560 transacties zijn gedaan met het decentrale protocol. Bij satoshi.info is dit getal de 500 miljoen inmiddels gepasseerd.

?s=21

Bitcoin (BTC) behaalt mijlpaal: 500 miljoen transacties!

Er worden overigens ruim 300.000 betalingen per dag gedaan met Bitcoin. Allemaal zonder dat een bank, overheid of betaalprovider hiervoor goedkeuring moet geven.

Zoals je in de tweet van Jameson Lopp kunt zien, zat de 500 miljoenste transactie in block 616.064. Op moment van schrijven zitten we op block 616,078, maar je kunt dit getal real-time aflezen op Bitinfochart.

Iedere 210.000 blocks is er een halvering van de block reward. Bij block 630.000 is het dus weer zo ver. Over ~96 dagen mogen we dit evenement voor de derde keer in de geschiedenis van Bitcoin verwelkomen. Dan gaat de beloning voor de miners door de helft, van 12,5 BTC naar ‘slechts’ 6,25 BTC.

Bitcoin Blockchain

De blockchain van Bitcoin bereikte afgelopen week ook een mijlpaal. Alle versleutelde transacties in het grootboek zijn bij elkaar 300 GB. In principe wil je de blockchain zo klein mogelijk houden, zodat zo veel mogelijk mensen (of nodes) deze kunnen downloaden en verifiëren.

Daarom is de blockgrootte van Bitcoin gesteld op 1 MB per block (en dus per ~10 minuten). De uitdaging is dan om zo veel mogelijk transacties in één zo’n block te stoppen. Met SegWit is hier op ingespeeld en ook Schnorr (met Taproot) kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Andere blockchains hebben ervoor gekozen om de block size te verruimen waardoor er sneller een groot aantal transacties kan worden gedaan. Daardoor wordt het ‘gedecentraliseerde grootboek’ echter ook veel sneller groter.

Het afgelopen etmaal waren er ook nog eens meer dan 700.000 actieve BTC adressen. Dit is overigens geen record. Op 14 december december 2017 waren het er véél meer! Destijds waren er 1,13 miljoen actieve adressen op een dag.

Ook onze Telegram chat bepaalde een mijlpaal! Vandaag mochten we de 1700e Bitcoiner verwelkomen. Kom ook eens langs en praat gezellig mee over alle nieuwtjes.