‘Bitcoin derivatenmarkt in Azië en VS is compleet anders’, zegt CEO FTX

Beurzen die bitcoin (BTC) derivaten verhandelen zijn er in vele soorten en maten. Grofweg zijn ze in te delen in ‘crypto native’ beurzen uit Azië en de traditionele beurzen uit de VS en Europa. En ze bedienen ook andere marktsegmenten, beweert Sam Bankman-Fried, de CEO van derivatenmarkt FTX in een interview met The Block. Dit handelshuis kwam eind vorig jaar in het nieuws doordat Binance een aandeel in het Amerikaanse bedrijf nam.

In de ogen van Bankman bedienen beiden een ander segment in de markt en bijten ze elkaar amper.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin derivaten

Grosso modo heb je beurzen die opereren vanuit Azië (OKEx, Huobi, Binance) of een belastingparadijs zoals de Seychellen waar BitMEX is gevestigd. Hun doelgroep is voornamelijk retail-beleggers.

Anderzijds zijn er financiële instituten zoals CME en ICE uit respectievelijk Chicago en Atlanta die (opties op) futures aanbieden. Hun doelgroep is voornamelijk handelsbanken en investeerders op Wall Street.

Het Nederlandse Deribit manoeuvreert daar handig tussenin: ze zijn wereldwijd de grootste aanbieder van bitcoin opties en ze doen dat binnenkort vanuit Panama. Deribit is 10% in handen van twee fondsen uit Singapore.

Account openen

Volgens Bankman is het verschil heel duidelijk. Een ‘normale’ retail-belegger kan misschien met heel veel moeite een handelsrekening openen bij een CME of Bakkt. Vaak is daarbij een tussenpersoon betrokken. En duurt het enkele werkdagen voordat je kunt handelen.

Een wereld van verschil met Aziatische beurzen, waar je met één klik op de muisknop en het achterhalen van je e-mailadres aan de gang kunt.

Bankman: ‘De filosofie is: binnen één uur moet je kunnen handelen’. Binnen dat uur rekent hij: de registratie, het doorlopen van een know-your-customer procedure en het sturen van geld naar je account.

Omdat de drempel lager ligt, maakt dat Aziatische beurzen onder de ‘massa’ populairder. Terwijl de bitcoin opties van Bakkt weinig tot geen tractie krijgen tot nu toe.

Wall Street vs. crypto native

Andersom geldt dat financiële instituten uit Wall Street simpelweg het product van de Aziatische beurzen begrijpen. Ze moeten extra tijd en energie stoppen in het begrijpen ervan.

Stel dat een Goldman Sachs een future wilt handelen bij OKEx, dan wil men precies begrijpen hoe het systeem van OKEx wérkt. Wie doet de custody van de bitcoin voorraad, hoe werkt de API-connectie?

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik vind sommige gedeeltes van dat proces ook wel risicovol. Stel je wilt een product bij CME handelen, dan heb je als fonds al 15 miljoen dollar bij Merril Lynch of JP Morgan gestald die als clearing house met elke traditionele exchange verbonden zijn’. [/penci_blockquote]

Bij CME is het een kwestie van het aanmaken van een ticket en het toevoegen van een product aan je portfolio. Conclusie: deze markten zijn zeer laagdrempelig en liquide voor de professionele belegger.

Daarom vindt Bankman dat het compleet andere doelgroepen zijn: Wall Street versus crypto native investeerders.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het ene is ontworpen voor particuliere beleggers en handelaren en het andere is ontworpen is voor financiële instituties op Wall Street via hun vertrouwde interface’. [/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCderivaten

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...