Britse crypto exchanges weten waar ze aan toe zijn: licentiekosten bekend

Crypto exchanges in het Verenigd Koninkrijk zijn verplicht een licentie aan te vragen bij de Financial Conduct Authority (FCA) om te kunnen blijven bestaan. De toezichthouder heeft nu een nieuwe tariefstructuur aangekondigd gebaseerd op de omzet van het cryptobedrijf.

Cryptobedrijven en licentie

Zodra de omzet tot 250.000 Britse pond (GBP) is per jaar, dan zijn de licentiekosten 2.000 pond (ca. 2.350 euro). Ligt de omzet boven de 250.000 pond, dan is de licentie jaarlijks 10.000 pond (ca. 12.000 euro).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In eerste instantie had de FCA een vast tarief van 5.000 pond voorgesteld, maar dat viel niet in goede aarde bij de community. Dat tarief lag namelijk te hoog voor kleine bedrijven en startups.

Volgens sommige kleine bedrijven is het betalen van een vergoeding ongewenst. Maar de toezichthouder is daarin klip en klaar:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Het parlement heeft ons opdracht gegeven om álle cryptobedrijven te reguleren die cryptovaluta of – diensten aanbieden. Dat staat los van bedrijfsgrootte. We kunnen niet kiezen wie we reguleren of niet. Het is volgens ons eerlijk dat elk gereguleerd bedrijf bijdraagt aan de toezichtskosten’.[/penci_blockquote]

Per 10 januari 2020 is de vijfde anti-witwas richtlijn van de Europese Unie van kracht. Binnen het Verenigd Koninkrijk moet elk bedrijf binnen 10 januari 2021 een licentie om niet in de illegaliteit te vervallen.

Nederland en registratieplicht

De Eerste Kamer moet nog besluiten over het wetsvoorstel van minister Hoekstra (CDA) van Financiën.

In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk is er géén licentieplicht, maar een registratieplicht. Het toezicht komt in handen van De Nederlandsche Bank.

Volgens jurist Clint Cabell is er echter sprake van een ‘verkapte licentie’, gezien de eisen die de Wwft aan bedrijven stelt. Ook zijn er privacyzorgen omdat cryptobedrijven ‘by default’ verplicht zijn om klantendata te delen met opsporingsdiensten.

De geschatte toezichtskosten zijn geschat op 1,9 miljoen euro per jaar, en dat bedrag zal gedeeld moeten worden door het aantal bedrijven die gaan registreren.

Na goedkeuring van de Eerste Kamer, naar verluidt een hamerslag, is er sprake van een overgangsperiode van zes maanden voordat de registratieplicht ingaat.

Sommige bedrijven hebben noodgedwongen moeten stoppen en anderen, zoals Deribit en Get Bittr wijken uit naar andere landen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...