Weet bitcoin (BTC) in “kritieke week” verwachtingen waar te maken?

Bitcoin (BTC) als safe haven is een herhalend narratief in de cryptowereld. Centrale banken in de wereld drukken fiat geld bij, aandelen en futures duikelen in waarde. Weten goud en BTC een eigen weg in te slaan?

Federal Reserve en Coronacrisis

Diverse onderzoekers zijn het de afgelopen paar weken over eens: er is sprake van een zéér sterke correlatie tussen bitcoin en de S&P 500, één van de belangrijkste aandelenindexen in de wereld. Kortom, als de aandelen dalen, daalt bitcoin mee.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Coinbase wees erop dat – gemeten over een groter tijdframe in jaren – het best wel meeviel met dat sterke verband.

De afgelopen dagen zien we ook een voorzichtige trend de andere kant op. Op moment van schrijven noteert BTC een plus van 25% over de afgelopen 7 dagen. Perspectief: de maandscore staat nog op ruim 30% verlies.

Het recente besluit van de Federal Reserve om 2.000 miljard dollar in de Amerikaanse economie laat het narratief over bitcoin als safe haven weer opdoemen. Eind vorig jaar, nog vóórdat de Coronacrisis uitbrak, pompte de centrale bank al 425 miljard dollar in de economie. Het is een herhalend patroon in de monetaire geschiedenis van de VS en Europa.

Journalist Joe Weisenthal wijst er fijntjes op dat de Fed wél wat voor die dollars terugvraagt: staatspapieren, schuldpapieren en hypotheken.

Als een konijn uit de hoge hoed warmt de Fed het idee van een “digitale dollar” weer op, naar het voorbeeld van China. Het verlenen van steun zou via een digitale dollar sneller en efficiënter kunnen zonder tussenpersonen, zo is de gedachte. Coindesk meldt dat deze proefballon uit het noodpakket is geschrapt door de onderhandelaars.

Kortom, vanwege de Coronacrisis rommelt al een tijdje op de financiële markten met als gevolg dat handelaren en retail-beleggers in cash vluchten.

“Kritieke week” voor bitcoin

Hoe zal bitcoin deze keer gaan reageren? Menigeen heeft de prijsdump van 12 en 13 maart nog in het achterhoofd. Analist en statisticus Willy Woo, voorziet een “kritieke week” voor de grootste cryptomunt, zo laat hij in een uitgebreid Twitter-draadje weten.

Hij vindt de recente opleving van de afgelopen dagen “bemoedigend” en een “voorzichtig begin van de ontkoppeling tussen bitcoin en de traditionele markten”.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Binnen één week weten we meer over de markt’[/penci_blockquote]

Nog even geduld zien, voordat de nieuwe patronen in de grafieken zichtbaar zijn?

Vlucht naar cash

De handel in traditionele futures in de VS gaat in tegenstelling tot aandelen, wel 24/7 door. En die lieten een opvallend negatief signaal zien, zo merkt analist Alex Krüger op.

Volgens Krüger zijn er twee zaken aan de hand:

Weet bitcoin (BTC) in

Bitcoin koers versus koers Amerikaanse staatspapieren met termijn 10 jaar (bron Skew Markets)

Op moment van schrijven is de goudprijs gestegen boven de $1.600. Bitcoin heeft last van de weerstand in de zone $6.800 tot $7.000 en het is de vraag of de koers daar uit kan breken.

‘Safe haven’ narratief

Volgens een investeerder als Michael Novogratz is het tijd dat ook BTC zijn tanden laat zien. Novogratz, een ex-bankier voor Goldman Sachs, zwaait de scepter bij Galaxy Digital. Een gespecialiseerd fonds in cryptovaluta. Hij heeft er dus alle belang bij dat de koersen weer gaan stijgen.

Vorige week gooide het kleinere fonds Adaptive Capital de handdoek in de ring. Voor grotere ‘capitals’ zoals Galaxy, Polychain en Pantera lijkt er geen man overboord.

Ze wisten te profiteren van de ongekende bullrun van bitcoin en ook ether in 2017. Van Novogratz is bekend dat hij juist met ether veel fortuin heeft vergaard. Door eerder met bitcoin de boot te missen.

Hij staat bekend als een rasoptimist, een beetje in de categorie Tom Lee van Fundstrat en Tim Draper. Novogratz spreekt over een “macro backdrop”, een terugval op de traditionele markt, waarop bitcoin juist het antwoord moet zijn.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Bitcoin gaat om vertrouwen, net zoals alle cryptovaluta. Maar het ziet ernaar uit dat alle vertrouwen is weggevloeid”.[/penci_blockquote]

Bitcoin als alternatief voor een monetair systeem, waarvan het vertrouwen langzaam afbrokkelt. Novogratz waarschuwt dat de Amerikaanse overheid niet nogmaals in de fout moet gaan om een verrot systeem achter te laten zoals in 2008.

Binance

Een invloedrijk figuur zoals Changpeng Zhao van Binance merkte eerder op dat de daling van bitcoin niet is gerelateerd aan de onzekerheid door het Coronavirus. “CZ” stak zijn mening niet onder stoelen of banken in een blogpost: de wereldeconomie was ziek en deze gezondheidscrisis was enkel het laatste zetje.

Een bitcoin bear als Tone Vays beweerde eerder deze week dat bitcoin nog naar sub-$3.000 niveaus kan afdalen door het Coronavirus.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...