Bitcoin pinautomaten gesloten door Duitse financiële toezichthouder

De Duitse financiële waakhond, de BaFin, sluit verschillende bitcoin (BTC) pinautomaten in hun land. Het bedrijf KKT UG moet stoppen met hun services, zij bieden mensen de mogelijkheid om bitcoin te kopen en verkopen bij verschillende bitcoin ATM‘s

Bitcoin in Duitsland

De BaFin maakt eerder deze week bekend dat bitcoin in Duitsland wordt gezien als een ‘financieel instrument’. In het persbericht ligt de waakhond dit verder toe: ”Het is een niet juridische status van een valuta of geld, maar wordt geaccepteerd als een ‘medium of exchange’ en kan elektronisch worden verzonden, opgeslagen en verhandeld.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Duitsland is bezig met duidelijke regels, zodat zelfs banken aan de slag kunnen met BTC. Deze nieuwe wetten en richtlijnen betekent voor andere echter dat zij hun werkzaamheden beter kunnen stopzetten..

Geen toestemming

Adam Gramowski is het hoofd van KKT UG en de BaFin vertelde hem in een statement dat hij moet stoppen met waar hij mee bezig is. De toezichthouder is helder: Gramowski heeft geen licentie voor commerciële proprietary trading met KKT UG.

Proprietary trading is de handel voor eigen rekening om zo zelf meer inkomsten te genereren. Dat is iets anders dan de pure koop en verkoop van BTC.

Het bedrijf toont op hun website www.shitcoins.club 24 bitcoin pinautomaten in Duitsland. Bij al deze locaties kun je BTC en andere cryptomunten kopen en verkopen. Naar verluidt bieden zij echter nog andere services aan buiten Duitsland en in de rest van Europa. Zo is Gramowski volgens LinkedIn ook CEO van Bitcoin Technologies in Torun, Polen.

De Duitse toezichthouder is hier niet van gediend en dwingt het bedrijf te stoppen met onder andere hun bitcoin ATM diensten.

Licentie van BaFin nodig

Tot voor kort was het in Duitsland onduidelijk aan welke richtlijnen je als bitcoin ATM operator moet voldoen. Vanaf volgend jaar wordt het een stuk duidelijker: iedereen met een bitcoin pinautomaat moet een licentie aanvragen bij BaFin.

Wereldwijd

Het aantal ATM’s groeit wereldwijd rustig door. Volgens CoinATMRadar zijn er nu 7.014 machines geïnstalleerd over de gehele wereld. In juni 2019 stond de teller nog boven de 5.000-grens.

Dit zijn geregistreerde pinautomaten, er zijn allicht ook bitcoin pinautomaten die niet zijn geregistreerd.

Bitcoin Magazine NL sprak eerder met Martijn Wismeijer, hij is verantwoordelijk voor de marketing voor General Bytes. Zij zijn marktleider in de wereld van bitcoin pinautomaten. Luister de podcast hieronder!

Lees meer over:
bitcoin atmBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...