Neppe COVID-19 behandelingen beloven genezing en vragen betaling in Bitcoin (BTC)

Een bericht op Twitter toonde een website met een zogenaamde medicijnen tegen het coronavirus. Het platform accepteert bitcoin (BTC) als betaling. Er is uiteraard helemaal niets te koop bij dit soort criminelen, maar men speelt in op de wereldwijde paniek rondom het virus.

Oplichters

Een Russisch platform deed alsof zij een medicijn aan boden tegen het coronavirus. De hoofdwebsite is inmiddels offline gehaald door de FBI. Met behulp van DEER.io verkochten criminelen jaren lang onder andere gestolen data.

Het ‘medicijn’ werd aangeboden in een dosis voor drie personen. Om aan geloofwaardigheid te winnen noemde ze een Australische universiteit.

Er is op dit moment nog geen geneesmiddel of vaccine voor COVID-19. Maar daar trekken oplichters zich niets van aan. Zij maken gebruik van onwetendheid en paniek bij toekomstige slachtoffers.

Meer criminelen

Een ander voorbeeld van criminelen die jouw bitcoin proberen te stelen in deze crisis een listige. Een partij deed zich via email voor als de World Health Organization en zij vroegen donaties in BTC. Uiteraard was hier ook niets van waar, maar het is niet altijd makkelijk om echt van nep te onderscheiden.

Wil je toch een beetje (bitcoin) bijdragen aan een goed doel? Het Rode Kruis in Nederland accepteert bijvoorbeeld ook donaties in BTC.

Ook het Rode Kruis in Italië accepteert bitcoin, zij stellen steeds nieuwe donatiedoelen om daar mee nieuwe apparatuur te kunnen kopen. Het nieuwste doel: $26.000.

Bitcoin als tool

Bij dit soort ondernemingen is bitcoin een tool om gemakkelijk en snel transacties te versturen zonder toestemming. Je kunt overal ter wereld betalingen ontvangen en verzenden, maar de transacties worden wel allemaal opgenomen in de openbare boekhouding.

Dat geeft opsporings- en inlichtingendiensten de kans om de transacties op te sporen, te volgen en uiteindelijk criminelen te pakken.

Maar het wordt dus ook gebruikt door organisaties die gewoon gebruik kunnen maken van bankrekeningen en betalingsproviders. Niet grootschalig, maar de optie is er.

Bitcoin en criminaliteit in het nieuws:

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!