Bitcoin (BTC) voor, tijdens en na een financiële crisis

De wereld verkeert in een grote crisis. Een gezondheidscrisis, een financiële crisis, een identiteitscrisis en een klimaatcrisis. Te midden van al deze crises, gaat de samenleving door zo goed en zo slecht als het kan. Maar wat zijn de gevolgen van deze situatie voor Bitcoin? En hoe kan dit de wereld gaan veranderen?

Bitcoin (BTC) voor de crisis

Laten we eerst terug gaan naar de vorige crisis. 2008, de kredietcrisis. De crisis werd in belangrijke mate geïnitieerd door een stagnerende huizenmarkt in de Verenigde Staten en doordat de als obligaties verpakte gebundelde hypotheken in een hoog tempo minder waard werden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kredietcrisis klinkt als iets waarbij er een beperkte beschikbaarheid is aan liquiditeiten en lang lopend kapitaal. Financiële instellingen kunnen of willen in zo’n geval geen geld (krediet) meer uitlenen. Dit resulteert in grootschalige liquiditeitsproblemen en dat heeft zijn weerslag op de economie.

Maar naast een kredietcrisis was er ook sprake van een vertrouwenscrisis in de algehele financiële sector. Men ging vanaf 2010 twijfelen over de financiële positie van een aantal overheden. Een schoolvoorbeeld is de problemen rondom de Griekse overheidsfinanciën.

Ook in Portugal, Spanje en Italië deden zich soortgelijke gevallen voor. Een reddingsplan met bakken geld was de enige oplossing.

Electronic cash

Te midden van deze onrust, was daar Satoshi Nakamoto. Dit genie bedacht iets nieuws, een digitale oplossing. Dat was Bitcoin, een ‘Peer-to-Peer Electronic Cash System‘ waarbij oplossingen voor kredieten en vertrouwen ingebakken zitten.

Het is een protocol dat haar fundamenten heeft in wiskunde en cryptografie. Aspecten als privacy en het ontbreken van discriminatie zijn twee andere speerpunten. Bitcoin is door iedereen te gebruiken en er is níemand die iets te zeggen heeft over jouw geld.

De geldpers kan niet worden aangezet, (commerciële) banken zijn niet nodig, betaalproviders die als prijzige middle-men fungeren worden uit het systeem weggesneden en het is een eerste digitale vorm van waarde uitwisseling waarbij het double spending probleem niet bestaat.

Dit is Bitcoin. Bitcoin kwam tot leven op 3 januari 2009 met de boodschap: Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks. En hoe nu verder?

Bitcoin tijdens de crisis

Met dit verhaal van Bitcoin in je achterhoofd, zijn we inmiddels ruim 11 jaar verder. Een soortgelijke situatie doet zich aan. Liquiditeit droogt op en het vertrouwen in de overheden daalt naar een steeds lager niveau.

Het Coronavirus zorgt voor een splitsing tussen overheid en burger. Aandelenmarkten storten ineen en de economie en de samenleving komt stil te liggen. De oplossing? De geldpers.

Of het nu de Federal Reserve is, de People’s Bank of China (PBoC) of ons eigen Europese orgaan: er is geld nodig. De economie moet immers blijven draaien! Toch?

Het is lastig te voorspellen waar deze crisis ons heen brengt. En of Bitcoin dit gaat overleven. Wat wel duidelijk is, is dat Bitcoin voor een soortgelijke situatie is bedacht.

Maar waarom daalt de prijs van Bitcoin dan zo hard? En is Bitcoin dan geen safe haven? Jack Mallers deelt op Twitter een thread waarin hij uitlegt hoe het er met BTC aan toe gaat ten tijde van een crisis.

Het komt volgens de talentvolle developer neer op het volgende: “BTC is nog net iets te jong om zo’n wereldwijde liquiditeitscrisis pijnloos op te vangen”. Maar een situatie zoals die van vandaag de dag, is juist de reden dat Bitcoin is bedacht.

Digitaal goud?

De afgelopen week (en ook in 2008) kelderde ook goud diep weg. Is goud daarmee waardeloos en nutteloos in een crisis? Allerminst.

In de loop van de crisis die zich nog jaren doorzette, steeg goud uiteindelijk door naar recordhoogten, met een top in 2011.

Bitcoin zal niet anders zijn. Zodra degenen die hun fondsen van de mensen die snel liquiditeit zochten uit de markt zijn, blijven de fundamentals over. En dit is zijn juist de redenen waarom Bitcoin vandaag de dag zo hard nodig is.

Hoe is de positie van Bitcoin dan wel tijdens een crisis? Mallers omschrijft het als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Een crisis is precies wat Bitcoin meer dan ooit nodig had, zo vlak voor de halving.[/penci_blockquote]

In tijden dat de wereld stil staat, draait Bitcoin door. Iedere 10 minuten komen er ~12,5 nieuwe BTC in de markt. We weten precies waar we aan toe zijn in onrustige tijden. We hoeven nu niet te vertrouwen op Centrale Banken en overheden. Bitcoin werkt zonder emoties. Bitcoin werkt vandaag. Maar Bitcoin werkt morgen ook.

Bitcoin na de crisis

Er is geen garantie dat de wereld weer wordt zoals die een jaar geleden was. Wat we wel weten, is dat we veel kunnen leren van de huidige situatie. Het twitter account @Bitcoin vat het mooi samen:

In de Off the Chain podcast wordt het ook heel duidelijk uitgelegd: The liquidity crisis will drive monetary stimulus, which will force the adoption of sound money properties.

We kunnen met ons allen na een crisis, waar we ongetwijfeld uit gaan komen, het beleid evalueren. We kunnen terugkijken en draaiboeken maken om soortgelijke situaties te voorkomen. Maar daarbij bouwen we voort op een verkeerd fundament. Of zoals Albert Einstein het ooit zei:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.[/penci_blockquote]

We moeten verder terug: we moeten terug naar sound money properties.

Terug naar echt geld

De drijfveer voor onze economie zit verkeerd in elkaar. Ons geld werkt niet. Het is tijd om ons los te rukken uit dit geldsysteem. Want de oplossing zal niet vanuit de top aangereikt worden.

Waar geld is, is macht. En waar macht is, is geld. En als men eenmaal deze macht in handen heeft, zal dit nooit en te nimmer losgelaten worden.

Waar de gevestigde orde geld print (en in waarde doet dalen) om de banken te redden, is er een oplossing waarbij banken niet nodig zijn.

Het is een oplossing waarbij je gestimuleerd wordt om zuinig en veilig met jouw geld om te gaan. Bitcoin is a savings technology. Bitcoin heeft geen bubbels nodig. Het komt voort uit de crisis, zal moeten bloeien tijdens deze crisis. Het zal een volgende kredietcrisis moeten voorkomen.

Buy Bitcoin
Bye Bankers

Ben jij overtuigd van Bitcoin? Kom gezellig langs in onze Telegram chat en discussieer mee over een financiële decentrale toekomst.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcrisis