Bitcoin miner die $200.000 per maand aftapte opgepakt door Russische politie

De Russische politie heeft een Bitcoin miner betrapt die iedere maand $200.000 aan elektriciteit stal. Hiermee poogden hij om gratis cryptocurrencies te verdienen, aldus Cointelegraph.

Bitcoin minen in Rusland

Volgens een verklaring van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken is de verdachte samen met negen vermeende handlangers in Sint-Petersburg gearresteerd.

De criminelen slaagden erin om op acht verschillende locaties hun mining aparatuur te verbinden met het elektriciteitsnet van het land. In totaal nam de Russian National Guard bij 20 zoekacties in totaal 1.500 mining rigs, 2 miljoen roebel (ter waarde van €22.500), smartphones en 100 elektrische meters in beslag.

De criminelen gebruikten volgens de verklaring een verlaten gebouw om het grootste deel van hun mining rigs te verbergen. Ook zetten ze hiervoor verschillende woningen in Lekoslovo, Vsevolozhsk en Roshchino in.

Volgens Irina Volk, de woordvoerder van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, verstuurden ze de geminede cryptocurrencies naar exchanges buiten Rusland. Hier verkochten ze de cryptomunten vervolgens voor fiat geld.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Soortgelijke gevallen

In 2019 werd er in Rusland ook al melding gemaakt van soortgelijke praktijken. Destijds waren het twee Russen die met computers van de overheid via de browser aan het minen waren. Ze zorgden dat er op tal computers een tooltje kwam te staan dat door middel van cryptojacking voor een inkomen passief zorgde.

Augustus vorig jaar kwam er ook al bizar nieuws vanuit Oekraïne. Er werd namelijk een zaak aangespannen tegen een onbekend persoon die cryptomunten aan het minen was. Dit gebeurde echter niet op een zolderkamertje met wat afgetapte elektriciteit, maar hij deed dit op het terrein van de ‘Nuclear Power Plant’, de fysieke locatie van een kernreactor.

In diezelfde maand was er in Maleisië ook al een soortgelijk geval. Maleisische Tenage Nasional Bhd (TNB) liep $25 miljoen mis toen een groepje ondernemers aan het elektriciteitsnet sleutelde om zo met het afgetapte vermogen bitcoin te minen.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over Bitcoin! Er zijn al ruim 2000 cryptoliefhebbers jou voorgegaan.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!