Craig Wright spreekt claim uit 2011 tegen over Bitcoin gebruik van WikiLeaks

Craig Wright heeft zichzelf weer verder in de nesten geholpen. In zijn laatste blogpost beweerde hij namelijk dat hij (als Satoshi Nakamoto) nooit wilde dat WikiLeaks Bitcoin zou gebruiken. Met deze uitspraak blijkt hij zichzelf tegen te spreken.

Bitcoin bedenker Satoshi

Op 31 maart schreef hij dat hij “niet de anarchist is die men wil, en ik ben ook nooit zo’n iemand geweest.” Ook beweerde hij in de blogpost dat niet alle berichten van het account van Satoshi op Bitcointalk daadwerkelijk door hem zijn geplaatst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Weet je, ik wilde niet dat WikiLeaks Bitcoin zou gebruiken omdat ik het niet eens ben met waar ze voor stonden. “[/penci_blockquote]

Dit is dus een quote uit het bericht van enkele dagen geleden. Laten we terug gaan in de tijd. Want het is mogelijk om websites en berichten uit juli 2011 erbij te pakken. Cointelegraph heeft hier een duidelijk verslag van gemaakt.

In de nasleep van het besluit van PayPal om de betaalaccounts van de non-profit organisatie WikiLeaks in 2010 te bevriezen, vertelde Wright een heel ander verhaal.

In zijn commentaar op een artikel van The Conversation zegt hij dat het de eigen schuld van de stichting was om Bitcoin niet als donatiemethode te gebruiken. Wright schreef in het reacties op dit nieuws het volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als je iets of iemand wilt beschuldigen, kijk dan naar de domheid van WL (WikiLeaks, red.) omdat ze PayPal als betaalprovider hebben verkozen boven Bitcoin. Zij wisten ook dat PayPal er om bekend staat om controverse uit de weg te gaan.”[/penci_blockquote]

WikiLeaks anoniem

De berichten uit 2011 zijn niet dezelfde als de kritiek van Wright in zijn nieuwe blog. Hij maakt van WikiLeaks het zwarte schaap door aan te geven dat het hun eigen schuld was dat ze geen Bitcoin wilden gebruikt. Hij beweerde:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik ken meer dan 50 alternatieven voor PayPal. Sommige lijken erg op PayPal. We moeten niet vergeten dat het zelf WikiLeaks zelf was die PayPal selecteerde en niet een van de alternatieven. WL had Bitcoin kunnen uitkiezen, maar dat gebeurde niet. ”[/penci_blockquote]

Alsof het nog niet genoeg is, doet hij hierover nog een uitspraak die niet rijmt met eerdere berichten. Onlangs verkondigde Wright namelijk nog van de daken dat mensen die Bitcoin anoniem willen gebruiken gestraft gaan worden.

Hij beweerde enkele dagen geleden dat elke hoeveelheid Bitcoin die is gekocht zonder te voldoen aan de wettelijk erkende en vereiste CDD (Customer Due Diligence) en KYC (Know Your Customer) in feite gestolen Bitcoin is. Ook het Lightning Network is om diezelfde reden volgens ‘CSW’ een netwerk van gestolen geld.

Controverse

Dit staat loodrecht op zijn aanbeveling aan WikiLeaks. Dit was namelijk precies de reden dat zij deze valuta moest gebruiken. Wright verklaarde in 2011:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bit Coin (Bit Coin) is een digitale valuta. Bit Coin biedt een volledige peer-to-peer valuta-oplossing. P2P betalingen zijn mogelijk via methoden die niet te traceren zijn. Ze gebruiken deze technologie om geld over te maken dat niet kan worden onderschept of gestopt. “[/penci_blockquote]

Daarmee spreekt de Australische computerwetenschapper zichzelf enorm tegen. Het is een flater in een rijtje van kwesties waarin ‘CSW’ betrokken is geraakt.

Er lopen nog tal van rechtszaken, waaronder een hele grote tegenover de familie van voormalig collega David Kleiman. Er is maar liefst 1,1 miljoen BTC gemoeid in deze zaak. Ook claim hij dat BTC als fork van BTC zijn database rechten schendt.

Kom ook eens langs in ons Telegram kanaal en praat gezellig mee!