bitcoin BTC koers update analyse

‘Bitcoin oplichters maken minder winst door dalende prijs’

Bitcoin (BTC) is een handige tool om zonder toestemming van wie dan ook transacties te doen, interessant voor heel veel mensen. Onder die groep vallen ook criminelen en oplichters.

Volgens de analisten van Chainalysis zijn er door de huidige gezondheidscrisis steeds meer criminelen die proberen om op slinkse wijze BTC te stelen.

Ongeveer evenveel slachtoffers sturen dezelfde bedragen in bitcoin naar oplichters, maar de betalingen zijn simpelweg minder waard.

Winst

Een van de weinige leuke bijkomstigheden van de lagere prijs van bitcoin is het feit dat dit soort criminelen nu minder geld verdienen. Ze spelen in op de actualiteit en maken gebruik van de paniek en onzekerheid in de wereld.

Middels phishing proberen criminelen de toegang tot jouw bitcoin te stelen, dat gaat vaak middels een andere mail of frauduleuze apps of websites.

Zo gaan er naar verluidt emails rond van de World Health Organization (WHO) die om bitcoin donaties vraagt. Criminelen doen zich voor als de WHO en beloven met jouw donaties medische apparatuur te kopen.

Chantage

Een andere manier voor criminelen om jouw bitcoin te stelen is chantage. Bitcoin is grenzeloos te versturen en kan onderweg niet worden tegengehouden, ideaal dus voor bepaalde betalingen.

Op kleine schaal was er recentelijk een corona-app die na installatie je smartphone blokkeerde. Vervolgens vraagt de malafide software om bitcoin over te maken om weer toegang te krijgen tot je telefoon.

Sommige partijen gaan echter nog veel verder: Microsoft waarschuwt ziekenhuizen voor bitcoin ransomware. Doordat veel mensen nu thuis werken zijn kwetsbaarheden in bijvoorbeeld VPN’s een target voor criminelen.

De analisten van Chainalysis komen tot de conclusie dat deze activiteiten verder toenemen, maar door de mindere BTC prijs iets minder lucratief is.

Opbrengsten

Volgens de analisten is de waarde van de cryptocurrency’s die naar criminelen wordt getuurd flink afgenomen. Tussen 13 en 31 maart daalde dat met 61%. De daling in opbrengsten voor deze boeven komen dus voornamelijk door de prijsdaling van BTC.

Het gaat om de transacties en cijfers die Chainalysis kon achterhalen, het is onmogelijk om van alle bitcoin transacties te weten waar het precies naartoe gaat.

Meer Chainalysis nieuws:

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!