Europees Parlement wil onderzoek naar extra regels voor Bitcoin en crypto industrie

De denktank van het Europees Parlement beveelt de E.U. aan om toch iets ander naar cryptocurrencies zoals Bitcoin te kijken. Ze hebben het over het verbreden de definitie van ‘cryptocurrency’ en het wil de lijst met cryptogerelateerde entiteiten die moeten voldoen aan de regelgeving uitbreiden.

Het komt er op dat er een nader onderzoek nodig is om te kijken of miners, decentrale exchanges en ‘private tokens’ ook binnen de AMLD5 regelgeving moeten gaan vallen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regelgeving in Bitcoin en cryptosector

In mei 2018 heeft de EU de vijfde antiwitwasrichtlijn (AMLD5) aangenomen. Ook in Nederland heeft dit haar sporen achtergelaten. Kleine cryptobedrijfjes moesten stoppen omdat er te veel kosten mee gemoeid zouden zijn. Lees meer hierover in ons AMLD5 dossier.

Deze AMLD5 stelde een strikt regelgevingskader op voor exchanges en custodials. De bedoeling is dat zijn zich allemaal registreren bij de toezichthouders. Ze moeten ook aantonen dat ze voldoen aan de Know-Your-Customer (KYC) en antiwitwasregels (AML) procedures.

Nederland gaat overigens een stapje verder: in plaats van een registratie ligt er op dit moment bij de Eerste Kamer een voorstel om over te gaan tot een verkapt vergunningsstelsel. Deze maatregel gaat dus verder dan hoe die vanuit Europa is aangereikt.

Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd door de Onderzoeksdienst van het Europees Parlement, blijkt dat men de kaders voor de AMLD5 richtlijnen voor de Bitcoin industrie achterhaald vindt. Helemaal in vergelijking met hogere internationale normen zoals die gesteld worden bij de Financial Action Task Force (FATF).

The Block kwam met een korte samenvatting waarin te lezen is dat er wellicht strengere regels gaan komen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De EU kan een aantal maatregelen overwegen om het proces voor het Europese AML/CFT-framework te versnellen.”[/penci_blockquote]

Aanbevelingen

De eerste aanbeveling betreft de uitbreiding van de scope van het AML/CFT framework. Ten eerste zagen onderzoekers een “enorme groei” in het aantal tokens van platforms en stelden ze voor om deze zogenoemde ‘private tokens’ op te nemen als een subcategorie binnen al de cryptocurrencies.

Bovendien vallen sommige crypto gerelateerde entiteiten (nog) niet onder het huidige framework. Volgens de denktank moeten deze partijen zich eigenlijk ook houden aan de regelgeving. Hierbij kun je denken aan exchanges die crypto-naar-crypto-transacties uitvoeren, financiële instellingen die meedoen ‘cryptocurrency offerings’ en ook gecentraliseerde handelsplatformen.

Interessanter nog: ook miners moeten volgens het rapport nog verder worden beoordeeld.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Er zijn tegenwoordig ook munten die geen grote energie slurpende servers nodig heeft om te minen. Deze kunnen worden verkregen door thuis een paar hardware installaties te runnen. Op deze manier kunnen dergelijke rigs door iedereen worden opgezet, en dus ook door criminele partijen.”[/penci_blockquote]

In het rapport wordt genoemd dat deze nieuw geminede cryptomunten ‘schoon’ zijn en dat dus een bank deze gewoon kan inwisselen voor fiat geld. Het team acht het nodig dat de EU hier nog nader onderzoek naar doet.

Verder beweerden onderzoekers ook dat zogenoemde ‘coin developers’ en non-custodial wallets niet aan de AML-procedures zouden hoeven voldoen omdat ze slechts de technologische infrastructuur leveren.

Risico’s voor investeerders

Zoals het een centrale partij betaamt, moeten ze ook de risico’s van cryptovaluta nog even benoemen. Volgens het rapport zijn cryptocurrencies onderhevig aan prijsvolatiliteit en is niet bewezen dat ze marktschommelingen ook weer te boven kunnen komen. Bovendien passen ze niet goed in de bestaande financiële wetten en vormen ze daarom een nog groter risico voor beleggers.

Als gevolg hiervan is het volgens de onderzoekers problematisch dat financiële instellingen met de huidige regelgeving wel gewoon met crypto-activa mogen werken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Op dit moment verbiedt de wetgeving van de EU de financiële instellingen niet om crypto-activa aan te bieden. Als financiële instellingen besluiten ze over te nemen en op hun balans te zetten of activiteiten te ondernemen waarbij zij zelf betrokken zijn, kunnen ze enorme verliezen lijden.”[/penci_blockquote]

Bovendien zijn onderzoekers van mening dat de toezichthouders van de Europese Unie ongereglementeerde cryptocurrencies duidelijker moeten bestempelen als activa met een hoog risico.

Het is duidelijk dat een centrale partij met man en macht probeert om een decentrale wereld te beheersen. Aan de ene kant is dit goed nieuws voor institutionele beleggers die op een gegeven moment wél in de markt durven te komen. Aan de andere kant laat het een enorm slagveld achter zich van bureaucratisch geneuzel en hoge kosten voor innovatieve bedrijfjes.

Wil je napraten over dit onderwerp? Kom eens langs in onze Telegram chat en discussieer gezellig mee!

Lees meer over:
AMLD5Bitcoin nieuwsBTC