witwassen bitcoin aanpak btc rutte

Eerste Kamer neemt ‘cryptowet’ aan na bijna unanieme stemming

Update – De Eerste Kamer heeft dinsdagavond de anti-witwaswet vrijwel unaniem aangenomen. Formeel gaat het om een wijziging van de ‘Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn’.

De PVV stemde tegen en eenmansfractie Otten diende een motie in, maar deze is verworpen. Aanbieders van cryptodiensten vallen hiermee onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

In het wetsvoorstel minister Hoekstra (CDA) van Financiën staat letterlijk:

De anonimiteit van virtuele valuta maakt het mogelijk ze te misbruiken voor criminele doeleinden.

De streefdatum was 10 januari 2020, maar dat is 21 april 2020 geworden.

‘Cryptowet’ door Eerste Kamer

Het wetsvoorstel is in december 2019 met ruime meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd, heeft Nederland hiermee de Europese richtlijn AMLD5 in haar wet opgenomen.

Daarin staan ook specifieke bepalingen die enkel betrekking hebben op de volgende type bedrijven:

  • Aanbieders van cryptovaluta die bijvoorbeeld bitcoin of andere cryptovaluta omwisselen in euro.
  • Aanbieders van ‘custodial’ crypto wallets, waarbij de aanbieder beschikt over de private keys.

We zetten de (voornaamste) verplichtingen voor een bitcoin bedrijf op een rij:

  • De Nederlandsche Bank is aangewezen als toezichthouder op de cryptosector. Aanbieders zijn verplicht zich te registreren.
  • Bestaande aanbieders krijgen een overgangsregeling van zes maanden om aan de registratieverplichting te voldoen na het indienen van een concept aanvraag
  • Verplicht tot indienen van een verzoek bij de DNB om bestuurders te toetsen op betrouwbaarheid en geschiktheid. Daarna is pas registratie mogelijk.
  • In eerste instantie was er sprake van toezichtskosten van circa €34.000 per jaar op basis van 50 bedrijven die zich gaan registreren. In de ZBO begroting van de DNB voor 2020 is namelijk een post van 1,7 miljoen euro opgenomen.
  • Echter, in de toelichting aan de Eerste Kamer ‘gaan deze kosten later uitvallen’, aldus minister Hoekstra. Ook de DNB ‘herkent zich niet in deze cijfers’, zo vertelde de minister. In dit interview met Simon Lelieveldt bespreken we deze passages verder in detail.
  • Het vastleggen en delen van persoonsgegevens en het monitoren en delen van (ongebruikelijke) transacties. Hiervoor moet men een intern monitoringssysteem inrichten.
  • Bedrijven zijn namelijk verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij o.a. politie en Financial Intelligence Unit (FIU).
  • De DNB publiceert een ‘openbaar register’ waar alle geregistreerde aanbieders worden vermeld.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Kritiek

Het wetsvoorstel heeft het afgelopen jaar veel kritiek geoogst in (een deel van) de cryptosector. Ook omdat het wetsvoorstel strengere eisen met zich meebrengt dan de Europese richtlijn.

Een aanbieder als Bitonic noemde het wetsvoorstel daarom ‘een brug te ver’. Volgens jurist Clint Cabell is er sprake van een ‘verkapt vergunningstelsel’.

Een vergelijkbare conclusie is te lezen in dit advies van advocatenkantoor ’t Hart (PDF). Daarin staat onder meer:

Anders dan bijvoorbeeld voor wisselkantoren, biedt de richtlijn voor deze aanbieders geen keuzemogelijkheid tussen een vergunningplicht en een registratieplicht.

Op Twitter en in diverse podcasts lieten financieel historicus Simon Lelieveldt en bitcoin developer Sjors Provoost van zich horen.

Ook brancheorganisatie Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) en Privacy First hebben zich verzet tegen de plannen. Diverse start-ups zoals CoingardenSimplecoin en het Britse Bottle Pay gooiden eerder de handdoek in de ring vanwege de aankomende regels.

Het is nog onduidelijk of daadwerkelijk vijftig aanbieders zich gaan registreren. Onder (aanvullende) voorwaarden kunnen ook buitenlandse aanbieders een verzoek daartoe indienen bij de DNB.

Het Europese Parlement kondigde onlangs aanvullend onderzoek aan naar aanbieders van cryptovaluta. In landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Verenigd Koninkrijk geldt een licentieplicht. Frankrijk maakt een onderscheid tussen een registratie (zonder toezichtskosten) en een volledige licentie.

Hup Bitcoin Podcast

Simon Lelieveldt legt in de Hup Bitcoin Podcast uit wat we precies kunnen verwachten van deze nieuwe regels.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!