Russen halen 1.000 miljard Roebel van bankrekeningen tijdens lockdown

In sommige landen sloegen inwoners massaal toiletpapier in vanwege de lockdown. Maar in Rusland kozen burgers ervoor om massaal geld op te nemen bij hun bank, zo meldt persbureau Bloomberg.

Bankrun in Rusland?

Het gaat om een totale opname van circa 1.000 miljard Roebel, omgerekend 12,35 miljard euro, in de periode 2 maart tot 15 april. Dat betekent dat er in slechts zes weken méér cash is opgenomen dan in héél 2019, zo blijkt uit een berekening van het persbureau.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het kolossale land (144,5 miljoen inwoners) is het Coronavirus flink om zich heen aan het slaan. Sinds eind maart neemt het aantal besmettingen exponentieel toe.

Op moment van schrijven zijn er 47.000 COVID-19 gevallen in Rusland, volgens de database van Worldmeters. Sinds 30 maart geldt er vanwege de pandemie een lockdown, die onlangs is verlengd naar 28 april.

Denis Poryvay, analist bij Raiffeisenbank in Moskou zegt tegenover Bloomberg:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Mensen raakten in paniek, omdat ze bang waren geen cash meer te kunnen opnemen tijdens de lockdown. Ze namen in dezelfde tempo geld op als anderen voedsel en toiletpapier’.[/penci_blockquote]

Naast cash sloegen de Russen ook veel meel en ingeblikt vlees in.

Vladimir Poetin

De pieken in de bancaire opnames liepen parallel aan de briefings van president Vladimir Poetin, sinds 1999 afwisselend als president en premier aan de macht. Er ontstond een piek toen Poetin een taks aankondigde op bankstortingen van meer dan één miljoen Roebel, omgerekend 12.344 euro.

Ook begin april, toen de lockdown is verlengd, volgde er een piek in bancaire opnames. Volgens de Wereldbank ligt de inflatie in het land op 2,3% wat relatief laag is.

Russen halen 1.000 miljard Roebel van bankrekeningen tijdens lockdown

Argentinië en Libanon

Het ligt niet voor de hand dat je onbeperkt geld kunt opnemen van je bankrekening. Zo is er in Argentinië een maximum ingesteld van (omgerekend) 200 dollar dat een rekeninghouder mag opnemen. Volgens de Wereldbank ligt de inflatie boven de 50% in het land.

Vergelijkbare beperkingen gelden in Libanon, waar inwoners maar tot 50 dollar per maand kunnen opnemen. Geen wonder waarom de auteur en denker Nassim Taleb zijn landgenoten opriep om bitcoin te kopen als ‘hedge’ tegen hun gebroken financiële stelsel.

Met bitcoin (BTC) heeft een persoon zélf zeggenschap over zijn of haar geld. Geen centrale autoriteit bepaalt of iemand bitcoin opneemt of verstuurt naar een ander individu.

Daarom heeft BTC in landen met hyperinflatie vaak een premie op de gangbare spotprijs. Zo is één BTC in Argentinië gemiddeld 11% duurder dan elders.

Lees meer over:
ArgentiniëRusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.