bitcoin dollar

Waarom stappen traditionele fondsmanagers niet in Bitcoin (BTC)?

Wat houdt traditionele asset managers tegen om in bitcoin (BTC) te stappen? Mediabedrijf The Block heeft daar een onderzoek naar gedaan. Zij spraken 38 bedrijven bestaande uit bijvoorbeeld market makers, beurzen, custody bedrijven en handelaren.

Het meest prominente antwoord laat zich raden: onzekerheid op het gebied van regelgeving houdt fondsmanagers tegen.

Regels

In elk land gelden er andere regels op het gebied van bitcoin investeringen. Veel van die regels zijn nog relatief nieuw of er zijn nog geen duidelijke regels voor. Die situatie zorgt voor onzekerheid.

Journalist Steven Zheng van The Block geeft uitleg: ”Meer dan 53% van de respondenten denkt dat onzekere regelgeving fondsmanagers tegenhoudt om de markt te betreden. Regels rondom digitale assets zijn nog onzeker.”

Voorbeeld

Volgens Max boonen, directeur en mede-oprichter van B2C2  zit er ook een probleem in de bestaande regels voor bedrijven: ”Fondsen zoals Blackrock kunnen niet zomaar in bitcoin investeren. Hun fondsen hebben een specifieke doel, die kunnen niet zomaar in alles worden geïnvesteerd.”

Naast dit politieke probleem wordt er ook geklaagd over de infrastructuur. Als je overweg kunt met apps op je telefoon kun je in principe bitocin kopen. Maar grote fondsmanagers investeren vaak in andere financiële producten, zoals futures.

Uit het onderzoek van The Block komen eigenlijk twee oplossingen naar boven: duidelijke regelgeving vanuit overheidsorganen en de lancering van duidelijk gereguleerde financiële producten voor bijvoorbeeld bitcoin.

Tegelijkertijd kun je je ook afvragen hoe groot de vraag naar dit soort producten daadwerkelijk is. Een van de grootste investeringsbanken ter wereld, Goldman Sachs, noemde bitcoin eerder deze maand nog absoluut geen beleggingscategorie. 

Politiek

De grootst horde lijkt uit dit relatief kleine onderzoek wel duidelijk: regels en richtlijnen voor de omgang met bitocin. Andreas Antonopoulos, een bekende bitcoin auteur en spreker, noemde politieke beslissingen al eens als grootste gevaar voor bitcoin.

Lokale politici kunnen de toegangswegen richting bitcoin flink beperken. Op het protocolniveau heeft bitcoin daar geen last van, maar als gebruiker kun je er wel de gevolgen van ondervinden.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!