Bitcoin op exchanges neemt af, 24.000 BTC van beurzen weg gehaald

Bitcoin lijkt terecht gekomen te zijn in ‘mooi weer show’. De prijs van Bitcoin is de dip van maart weer helemaal te boven gekomen en ook het ecosysteem lijkt de halving goed te hebben verteerd.

Bij centrale exchanges is het web traffic voor het eerst sinds maanden terug gelopen en nu blijkt dat er ook steeds minder cryptovaluta op exchanges wordt bewaard. Is dit een gat in de markt voor decentrale beurzen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin op exchanges

Dit laatste is goed te zien in de gegevens van Glassnode. Zij houden statistieken bij over het ecosysteem en hieruit is op te merken dat de netto in- en uitstroom van Bitcoin vanaf de exchanges blijft dalen. Het betekent dat deze beurzen steeds meer Bitcoin ‘verliezen’ doordat gebruikers het in eigen beheer nemen.

Bitcoin op exchanges neemt af, 24.000 BTC van beurzen weg gehaald

De trend zet zich voort sinds de prijsdaling op 13 maart. In bovenstaande grafiek is af te lezen dat de ‘netto transfer volume from/to exchanges’ sinds begin maart vaak onder de 0 te vinden is. Er is sindsdien al meer dan 24.000 BTC van de exchanges af gehaald.

Een logische redenering is dat of:

Bij het laatste aspect lijkt de offtime van BitMEX een logische oorzaak. Tijdens de dump van BTC in maart was de derivatenbeurs op het moment suprême tijdelijk niet beschikbaar. Naast OKEx en Bitfinex had ook Binance recent last van een DDoS aanval op haar platform.

Volgens frontman CZ zat de concurrentie achter de aanval, waardoor gepoogd werd om de reputatie van de beurs aan te tasten.

KYC en de cryptowet

Hoe dan ook, de centraal geregelde exchanges verliezen terrein. Gaat dit de deur openen voor non-custodial oplossingen?

Er zijn verschillende decentrale exchanges die op een andere manier werken. Bekende namen zijn Hodl Hodl en Bisq. Eerstgenoemde partij heeft de codebase open source aangeboden nadat de keuze werd gemaakt om géén KYC door te voeren.

In Nederland is inmiddels de cryptowet door de Eerste Kamer heen geloodst. Dit zal resulteren in nauwere regulering van de fiat naar bitcoin gateway. Ook dit kan voor veel mensen een reden zijn om het geplaveide pad van de KYC procedures bij gecentraliseerde exchanges en brokers te vermijden.

Door Europese richtlijnen is de Nederlandse bitcoin en crypto industrie verplicht om zich te registreren bij De Nederlandsche Bank, met alle gevolgen van dien. Mede hierdoor moesten bedrijfjes zoals BitKassa, GetBittr en Bitzeb de handdoek in de ring gooien.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!