bitcoin mining btc

‘Intrinsieke waarde Bitcoin gelijk aan marktprijs’, aldus analist JP Morgan

De intrinsieke waarde van Bitcoin (BTC) is vrijwel gelijk aan de marktwaarde, zo concludeert Nikolaos Panigirtzoglou, strateeg bij zakenbank JP Morgan. Door de halvening op 11 mei is dit gat nu ‘effectief’ gedicht.

Bitcoin: intrinsieke en marktwaarde

Dat schrijft de analist in een marktupdate deze week. In januari dit jaar meldde de onderzoeker nog dat de marktprijs hoger lag dan de intrinsieke waarde. Met andere woorden: de asset was overgewaardeerd.

Zodra beide indicatoren dicht bij elkaar liggen, is dat een indicatie dat bitcoin – volgens deze vergelijking – fair is geprijsd door de markt.

Maak hoe berekent JP Morgan dan de intrinsieke waarde? Criticasters zijn er namelijk als de kippen bij om te verklaren: BTC heeft géén intrinsieke waarde. Want anders dan een aandeel zit er geen bedrijf en aandeelhouders achter bitcoin.

JPMorgan berekent de waarde van Bitcoin door het als commodity te zien: welke productiekosten zijn er nodig om Bitcoin te maken? Denk aan de rekenkracht (hashrate) die miners leveren aan het netwerk, en de elektriciteit die daarvoor nodig is.

Hoe is te verklaren in de bovenstaande grafiek dat het gat is gedicht de afgelopen weken? De halving op 11 mei, waarbij de block subsidie voor miners halveerde van 12,5 BTC naar 6,25 BTC, is bepalend geweest.De inflatie van de asset is gehalveerd van 3,6% naar 1,8%.

‘Door de halvening is de intrinsieke waarde van Bitcoin effectief verdubbeld. En ook de daling van 20% in rekenkracht en de prijsdaling heeft daartoe geleid’. 

Op moment van schrijven is Bitcoin iets meer dan $9.400 waarde bij Bitstamp. Op 8 mei, enkele dagen vóór de halving, lag het voorlopige hoogtepunt van mei op $10.074.

JP Morgan kwam eerder in het nieuws doordat het zakelijke rekeningen opent voor Coinbase en Gemini.

Die andere Wall Street bank, Goldman Sachs, raadt haar klanten af om in Bitcoin (BTC) geld te steken. Onder meer de Winklevoss broers Tyler en Cameron roosterden de grootbank vanwege dat standpunt.

Hup Bitcoin met Alejandro de la Torre van Poolin’

Alejandro de la Torre is vice-president bij Bitcoin mining pool Poolin’. Hij gaat in op de mogelijke marktgevolgen door de halving.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!