Bitcoin transactiekosten bereiken hoogste punt in 10 maanden

De gemiddelde transactiekosten van het Bitcoin netwerk zijn gestegen naar het hoogste punt in 10 maanden. Voorafgaand aan de halving is er veel tractie en zit de mempool regelmatig ‘vol’.

Bitcoin transacties

Volgens data van BitInfoCharts stegen de gemiddelde transactiekosten op 30 april tot een hoogtepunt van $2,94. De laatste keer dat dit niveau werd bereikt was in juli 2019. Een dag voor de stijging kostte een gemiddelde transactie $1,28 en de de dag daarvoor was dat $0,66.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin transactiekosten bereiken hoogste punt in 10 maanden

In januari van dit jaar bedroegen de gemiddelde transactiekosten $0,29. Het is dus wel duidelijk dat men meer over heeft om transacties (snel) te laten verwerken. Is er een kleine hype aan ontstaan met het oog op de halving?

Eerder was ook al te zien dat de mempool vol zat. Eind april zaten er namelijk 141.000 onbevestigde transacties in de pool.

Maar dit is alweer van een aantal dagen geleden. Inmiddels is deze weer mooi leeg, zoals in deze grafiek te zien is. Lees ook onze Bitcoin 101 over de Mempool en hoe transacties in een rij staan te wachten om bevestigd te worden.

Bitcoin transactiekosten bereiken hoogste punt in 10 maanden

In december 2017 bereiken de transactiekosten van Bitcoin nog kort een gemiddelde (en all-time high) van $54 per transactie. Bitcoin stond zelf ook op een ATH rond de $20.000 en destijds werd het schaalbaarheidsprobleem ook echt als een probleem ervaren.

Schaalbaarheidsprobleem

Sindsdien is er van alles veranderd om de 1 MB blocks beter te benutten. Denk hierbij aan Segregated Witness (SegWit) en transaction batching.

Belangrijker is misschien ook wel de langzame adoptie van het Lightning Network, waarmee je razendsnel en supergoedkope betalingen kunt doen. Deze betalingen raken de mainchain niet (enkel als je de multi-sig wallet opent en sluit). Daardoor kun je enorm veel (nagenoeg) gratis betalingen doen.

Met de block reward die door de halving door de helft gaat, worden transactie fees in de toekomst steeds belangrijker. In onderstaande grafiek is af te lezen welk percentage de tx fees bedroegen ten opzichte van de totale vergoeding die miners kregen. Op de dag van de halving, zal dit percentage dus automatisch verdubbelen.

Bitcoin transactiekosten bereiken hoogste punt in 10 maanden

Kom ook eens langs in onze Telegram chat om mee te praten over alle nieuwtjes!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCtransactie