bitcoin BTC transacties

Bitcoin (BTC) transacties weer 50% goedkoper door herstel netwerk

Bitcoin (BTC) transacties zijn de afgelopen vijf dagen gemiddeld weer 50% goedkoper geworden. Daarmee is een tijdelijk einde gekomen aan de opstopping in de mempool.

Het is een trendbreuk met vorige week, toen we nog meldden dat transacties 2000% duurder waren geworden.

Bitcoin (BTC) transacties goedkoper

Decrypt komt met een serie nieuwe data die deze trend (duurdere transacties) weer ondergraven. Zij het op een kleinere tijdsschaal, namelijk vijf dagen.

Bij een bitcoin transactie hoort ook een transactievergoeding. Maar als gebruiker mag je dat zelf bepalen, in tegenstelling tot een bank of betaalverwerker die (doorgaans) met vaste tarieven werken.

Hoe meer je betaalt (per byte), hoe sneller je transactie verwerkt is. Betaal je namelijk meer, dan ben je interessanter voor een miner om je transactie in een block ‘mee te nemen’.

In de onderstaande grafiek, gebaseerd op data van Bitinfocharts, zijn de gemiddelde kosten met 53% gedaald. Van gemiddeld $6.64 naar $3.06.

Het zijn gemiddelden: betaal je meer, dan is de kans groter dat je vooraan de rij staat.

Bitcoin transacties weer goedkoper. Bron: Bitinfocharts

Bitcoin mempool

Na het versturen van een transactie komt deze in een wachtrij (mempool) terecht. De transacties in de mempool zijn te meten in megabytes (MB).

In de onderstaande grafiek is duidelijk dat de afgelopen dagen de opstopping enigszins opgelost is.

Het aantal transacties dat wacht op bevestiging (van een miner) is met 71% gedaald. Een goed signaal dus dat de doorlooptijd op het netwerk weer toeneemt.

Bitcoin transacties in mempool is gedaald. Bron: Blockchain.com

 

Dat heeft uiteraard ook zijn effect op het aantal MB dat in de mempool is opgeslagen. De mempool is qua capaciteit ruim 30% lager dan de piek van 90 MB op 20 mei.

Uitgaande van blocktijden van gemiddeld 10 minuten, zou de wachtrij binnen een halve dag ‘opgelost’ moeten zijn.

Het zijn vooral de transacties met een fee onder 20 bytes die nog in de wachtrij staan.

Data in de mempool. Bron: Blockchain.com

Niet alle seinen staan echter op groen. Sinds de halving op 11 mei is het een aantal Bitcoin transacties met 37,9% afgenomen, zo blijkt uit data van Bitinfocharts. Een afname in transacties is geen goed teken, omdat het netwerk minder in gebruik is.

Difficulty rate

Bepalende kenmerken van het Bitcoin protocol is de hashrate (rekenkracht) en de difficulty rate (moeilijkheidsgraad). Deze difficulty rate is onlangs gecorrigeerd met 6%, de eerste aanpassing na de halving.

Simpel uitgelegd: het is een wiskundige puzzel die een miner moet oplossen om een block te vinden.

Elke 2016 blocks (~2 weken) past het protocol van bitcoin zich aan, waardoor de gemiddelde tijd voor het vinden van een block op circa 10 minuten ligt.

Ergens op 5 of 6 juni past de moeilijkheidsgraad zich weer aan. Volgens de laatste schattingen is een nieuwe correctie van minstens 10% tot zelfs 17% te verwachten.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!