‘Bitcoin (BTC) vasthouden is winstgevend in 93% van de tijd’

Bitcoin heeft deze week zijn derde halving uit zijn geschiedenis achter de rug. Een goed moment om de historische prestaties van deze asset eens tegen het licht te houden. Loont het bijvoorbeeld om je Bitcoin voor langere tijd vast te houden (‘hodl‘)?

Bitcoin en dagwinst

In haar 11-jarige bestaan heeft de Bitcoin (BTC) koers in 93% van de gevallen de dag met winst afgesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De website Look into Bitcoin biedt namelijk een nieuwe blik op de prestaties van de asset. Sinds augustus 2010 stond BTC in 93,6% van de daaropvolgende dagen op winst. Om precies te zijn: in 3.329 van de 3.558 dagen in totaal.

Het gaat dus steeds om de vraag: heeft BTC winst gemaakt ten opzichte van de dag ervóór?

'Bitcoin (BTC) vasthouden is winstgevend in 93% van de tijd'

Bitcoin en % winst (per dag) bron: Lookintobitcoin

‘Hodlers’ verkopen niet

Een kenmerk van een hodler is dat ze verkopen en hun Bitcoin vasthouden voor een lange termijn. Deze groep met veel geduld is de afgelopen jaren verder uitgedijd.

Dat is vrij simpel te achterhalen: blijft een (bepaalde hoeveelheid) BTC op een adres staan of niet?

Uit onchain data blijkt dat 58% van de Bitcoin adressen de BTC hierop al meer dan één jaar niet heeft verplaatst. Deze groep is in de onderstaande grafiek aangeduid als de ‘1-jaar HODL-wave’.

In de grafiek (gele lijn) is ook duidelijk dat dit percentage nog iets lager ligt in vergelijking met januari 2016. Toen was er sprake van een percentage van 61%.

'Bitcoin (BTC) vasthouden is winstgevend in 93% van de tijd'

Een verzachtende omstandigheid: in 2016 waren er simpelweg veel minder Bitcoin adressen dan nu. Dat betekent dat het dan relatief ‘gemakkelijker’ is om een hoger percentage te bereiken.

‘$200 miljoen van exchanges gehaald’

Sinds de afgelopen halving is er voor $200 miljoen aan BTC van exchanges opgenomen. Dat betekent dat houders van Bitcoin er de voorkeur aan geven om hun BTC in eigen te houden.

Beleggers laten vaak hun geld op een beurs staan om snel te kunnen reageren op prijsschommelingen op de markt.

Een dergelijke dynamiek is ook zichtbaar in de bovenstaande grafiek. Zo steeg in 2011 de prijs van Bitcoin plots naar $30 (!), waardoor het percentage aan hodlers afnam. Vervolgens vond de prijs een bodem bij $2,50, waarna het aantal hodlers weer toenam.

Een vergelijkbaar patroon is zichtbaar tijdens de bullrun in 2013 en tijdens de epische parabolische groei eind 2017.

Want bij de all-time high van $20.089 in december 2017, stond het percentage hodlers op het laagste punt: 40%. Toen de prijs daalde in het voorjaar van 2018, nam het percentage weer toe naar 55%.

Opvallend: tijdens Black Thursday op 12 maart dit jaar hield ook een groot deel van de hodlers hun bezit vast, zo bleek uit data van Chainalysis.

Minder flow

Deze groep investeerders blijven daarmee een belangrijke rol spelen in de waardebepaling van Bitcoin. Door de halving is het aantal nieuwe BTC per dag afgenomen van 1.800 naar grofweg 900.

Dat zijn circa 27.000 nieuwe BTC die er per maand bijkomen. Een deel daarvan houden miners zelf en een ander deel komt op de (spot) markt terecht. Met de verkoop ervan dragen miners hun doorlopende lasten af.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChodl

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...