‘Bitcoin halving zorgt niet voor centralisatie van mining’, aldus Andreas Antonopoulos

De derde bitcoin halving staat voor de deur. De beloning voor het vinden van een block gaat door de helft, miners strijden dus om minder bitcoin (BTC).

Een vaak gehoord verhaal over de halving is dat het vooral kleine miners raakt. Er is immers minder bitcoin te verdelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Halving zorgt niet voor centralisatie

Door het Proof of Work consensus mechanisme moet de mining hardware werk leveren om kans te maken op BTC. Dat kost naast de nodige hardware ook veel energie. Kleinere partijen kunnen in de regel minder goede deals sluiten op het gebied van elektriciteit.

Andreas Antonopoulos is al jaren actief in de bitcoin industrie als spreker en legt in een recente YouTube video uit dat de halving niet per se kleine partijen raakt. Hij stelt dat deze evenementen er voor zorgen dat miners getest worden, ze moeten zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Andreas Antonopoulos”] “Darwins evolutie is het recht van de sterkste, de soort die zich het beste aanpas aan de omgeving wint. Miners die zich het best kunnen aanpassen overleven, maar ik denk niet dat het de boel centraliseert.”[/penci_blockquote]

Overleven

Niet alleen de halving heeft invloed op miners. Ook andere factoren spelen een rol. Antonopoulos haalt bijvoorbeeld olie aan.

De prijs van olie ging door het putje en dat betekent dat partijen die olie winnen het nu moeilijk hebben. Miners in landen waar olie de grootste energiebron is kunnen hier ook op anticiperen.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Andreas Antonopoulos”]”De meeste druk ligt nu op de energieprijs en efficiënt werken. Een lage olieprijs kan het minen verder decentraliseren door mogelijkheden te bieden aan miners buiten China. [/penci_blockquote]

Hashrate

Ook hebben miners te maken met de constante druk van concurrenten. Iedereen strijdt met hun hardware om zoveel mogelijk bitcoin. Elke slag op het gebied van effectief wordt met beide handen aangegrepen.

De computerkracht die wordt ingezet om bitcoin te minen is hoger dan ooit.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Andreas Antonopoulos”]”Wanner jouw concurrenten nieuwere efficiëntere hardware installeren, zijn jouw hardware mogelijk niet meer winstgevend om te draaien. Het kost dan meer in elektriciteit dan dat je er bitcoin voor terug krijgt. Je zet hem uit. Dit is sinds de start al het geval geweest. Winstgevendheid van je miner wordt bepaald door de hardware van je concurrenten.”[/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...