iran bitcoin BTC mining licentie

Iran kondigt nationale strategie voor Bitcoin (BTC) mining aan

Iran wil het minen van Bitcoin nationaal stimuleren. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft enkele autoriteiten opgedragen om wet – en regelgeving op te stellen voor de opbloeiende Bitcoin industrie.

Bitcoin mining en Iran

Rouhani zei dit tijdens een bijeenkomst waarin de economische ontwikkeling van het land centraal stond. Hij gaf de centrale bank van Iran (CBI) en het ministerie van energie de opdracht om met een nationale strategie voor Bitcoin mining te komen.

Denk aan specifieke regels voor het minen van Bitcoin en het afdragen van inkomsten aan de staat, zo meldt nieuwssite ArzDigital.

Eerder stimuleerde het land het delven van cryptovaluta met een vast, laag energietarief. Iran heeft één van de grootste oliereserves ter wereld na Saudi-Arabië, Venezuela en Canada.

Wetsvoorstel

Het nieuws komt slechts twee dagen nadat het Iraanse parlement Bitcoin beurzen wil reguleren onder ‘traditionele wetten’.  Digitale valuta gaan onder dezelfde regels vallen als “smokkel van valuta” en buitenlandse exchanges.

Zodra het voorstel is aangenomen, zijn beurzen in het land verplicht om een licentie aan te vragen bij de centrale bank. Dan pas mag een beurs ‘vreemde valuta’ zoals Bitcoin omwisselen in rial, de nationale munt.

In Nederland vallen aanbieders van Bitcoin (wallets) onder de cryptowet, die per 21 mei is ingegaan.

Bitcoin mining

Iran was in juli 2019 één van de eerste landen wereldwijd die Bitcoin mining als een legitieme industrie zag. De overheid verstrekt licenties, waarmee bedrijven het recht verkrijgen om Bitcoin of andere cryptovaluta te kunnen delven.

Volgens marktonderzoek zijn er al 1.000 van dergelijke vergunningen verstrekt in de periode juli 2019 tot januari 2020. Zo kreeg het Turkse iMiner onlangs een licentie om in het land te gaan minen.

Volgens de Bitcoin Mining Map heeft Iran circa 4% van de hashing power van het bitcoin netwerk in handen. Miners gevestigd in China hebben met circa 66% verreweg de meeste rekenkracht in ‘bezit.

Met de nationale strategie wil Rouhani grip houden op de inkomsten die miners genereren. Het is onduidelijk hoe dat in de praktijk uitpakt.

Plan B

De Nederlandse quant Plan B, bekend van zijn stock-to-flow en stock-to-flow-cross-asset modellen, ziet dat fase 5 is aangebroken: de fase dat staten Bitcoin zien als een geo-politiek middel.

Sinds 1979 heeft Iran te maken met sancties vanuit de Verenigde Staten. Met bitcoin kunnen betalingen niet worden geblokkeerd. Wel zijn er specialisten die de pseudo-anonieme transacties op de Bitcoin blockchain kunnen ontcijferen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!