Klantendata van Bitcoin beurs Coincheck op straat na hack

Het subdomein oname.com van Bitcoin beurs Coincheck, is offline na een succesvolle hack. Dat maakt de Japanse exchange vandaag bekend.

Volgens de firma hebben de aanvallers géén bitcoin of andere klantenfondsen gestolen. Wel zijn er persoonlijke gegevens gestolen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin beurs Coincheck

Er zijn circa 200 klanten getroffen door de hack, hun data is in handen gekomen van de criminelen. Het betreft klanten die op 31 mei per email contacten zochten met de beurs.

Dat betekent dat er persoonsgegevens van deze klanten op straat liggen. Denk aan de volgende data: naam, huisadres, geboortedatum, telefoonnummer en identiteitskaart.

Bovendien is het tijdelijk niet mogelijk om bitcoin naar je account te sturen.

Coincheck onderzoekt in samenwerking met de hosting provider hoe de hack heeft kunnen gebeuren. In de nacht van 31 mei is ontdekt dat er gegevens van het domein zijn gewijzigd.

Gestolen gegevens

Gestolen gegevens zijn een risico voor elke klant van de beurs. Met bijvoorbeeld een telefoonnummer kunnen criminelen ‘sim-swappen’.

Met een telefoonnummer kunnen kwaadwillenden jouw telefoonprovider voor de gek houden en zich voordoen als een ander. Zeker in combinatie met extra gegevens kunnen criminelen soms hun slag slaan.

Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over. Een van de trucs is het voor de gek houden van je telefoonprovider en zich voor te doen als jou.

Twee dieven stalen in 2019 op deze manier $550.000 door deze truc.

Hack uit 2018

In 2018 vond een spraakmakende hack plaats op het hoofddomein coincheck.com, de grootste hack in de bitcoin wereld ooit. Want daarbij is maar liefst 500 miljoen dollar aan cryptovaluta ontvreemd. Met name het project NEM was getroffen bij die hack.

Lees meer over:
hack

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...