Bitcoin Lightning #2: Hoe te beginnen met een wallet?

Vandaag deel 2 van onze nieuwe Hup Lightning serie! We starten met een overview in de wereld van wallets. Want een Lightning wallet werkt namelijk iets anders dan een ‘normale’ Bitcoin wallet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Introductie Lightning

Wie in 2017 in de cryptomarkt is gestapt, heeft wellicht het narratief wel eens gehoord: Bitcoin is log en traag. In de ICO-gekte die erop volgde, kwamen er allemaal buzzy blockchains die het schaalbaarheidsprobleem wel even zouden oplossen.

Intussen zijn we enkele jaren verder en is het verhaal anders: Bitcoin heeft nu een manier om enorm snel en goedkoop betalingen te doen. Dit heet het Bitcoin Lightning Netwerk. Maar hoe moet je hiermee beginnen? Ga mee op reis door het Lightning Landschap!

Bitcoin Lightning Network

Het Lightning Network is gebouwd bovenop de main chain van Bitcoin (die als settlement layer fungeert). Snelle betalingen kunnen via het peer-to-peer network plaatsvinden. Lees hierover meer in onze uitlegpagina.

Er zijn grofweg drie manieren om jouw BTC via het Lightning Network te versturen:

Deze opties hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. In de Cryptocast aflevering van april legde Lightning developer Joost Jager het heel duidelijk uit.

1. Lightning bij de bank

De eerste (en makkelijkste) manier om Lightning te gebruiken is om jouw Bitcoin als het ware bij een ‘Lightning bank’ te stallen. Die BTC is niet van jou en dat staat ergens anders. Dit noem je ook wel een custodial wallet en dit heeft het risico dat als de aanbieder verdwijnt, jouw geld ook verdwijnt.

Het is echter wel de meest gebruiksvriendelijke manier. Deze ‘cryptobank’ regelt alles qua betaalkanalen, liquiditeit en capaciteit, waardoor je hier zelf niet over hoeft na te denken.

Voorbeelden hiervan zijn BlueWallet en Wallet of Satoshi. Morgen gaan we dieper in op deze twee wallets.

2. Lightning zonder échte privacy

Een andere optie is een wallet waarbij je jouw geld wél in eigen beheer hebt. De trade-off die je maakt is echter dat je jouw privacy van een betaling opgeeft. Als dit jou niets uit maakt, kun je prima gebruik maken van deze optie. Dit heten non-custodial wallets.

Je bepaalt niet via welke route het geld bij de ontvanger terecht komt. Dit kun je uitbesteden bij verschillende wallets en dit komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede.

Voorbeelden hiervan zijn Phoenix en Breez. Deze wallets komen overmorgen in deze HupLightning serie aan bod.

3. Lightning in eigen beheer

De laatste optie is om zelf een eigen node te draaien. Je hebt je eigen geld in beheer en hebt ook (meer) privacy. Je kunt de node software zelf aanzetten en via de command-line betalingen doen. Je kunt jouw node (met bijvoorbeeldde implementatie van Lightning Labs via LNDconnect) koppelen aan mobiele en desktop apps.

Een eigen node kun je heel simpel zelf opzetten door een Raspberry Pi aan te schaffen met bijbehorende benodigdheden (zoals opslaggeheugen en een netwerkkabel). Met Raspiblitz of MyNode hoeft het ook helemaal niet moeilijk te zijn om de node software op jouw eigen home device te runnen. Bekende apps die je aan deze software kunt koppelen zijn Zap en Zeus. Vrijdag zal er een artikel verder in gaan op deze nodes.

Lightning wallets

Voor ieder is er wat wils en dus kun ook jij beginnen met een Bitcoin Lightning wallet. In het begin is het misschien nog wat onwennig. En als je dan wél een wallet hebt, weet je niet waar je deze kunt testen en waar je er mee kunt betalen.

Kom dan vooral eens langs in onze speciale Lightning community waar we met elkaar deze reis door het Lightning landschap gaan maken.

Wil je graag jouw eerste satoshi’s via LN ontvangen? Doe dan mee met onze prijsvraag en maak kans op 100.000 sats! De actie sluit morgenavond om 23:59.