Bitcoin Lightning #23: exchanges om Bitcoin via Lightning om te wisselen

Het lijkt misschien wel eens alsof on-chain Bitcoin iets heel anders is dan Bitcoin dat je via het Lightning Network verstuurt. Feitelijk gezien is dat niet het geval, maar toch zijn het wel twee verschillende dingen.

Hoewel het ecosysteem nog heel erg nieuw is, zijn er wel manieren om een on-chain Bitcoin om te ruilen voor ‘Lightning Bitcoin.

We hebben een gloednieuwe Telegram chat speciaal voor al je vragen of opmerkingen over het Bitcoin Lightning Network. Kom gezellig langs en praat mee.

Bitcoin (BTC) betaalkanalen

Als je een eigen node hebt, kun je simpelweg betaalkanalen openen met peers naar wens. Daardoor kun je on-chain balans als het ware inzetten om via deze payment channels toch snelle betalingen te doen.

Maar wat als je geen node hebt? En wat als je wat Litecoin hebt en deze graag wilt omruilen voor Bitcoin in jouw Lightning wallet? Hiervoor zijn een aantal oplossingen bedacht.

In principe kun je dit natuurlijk allemaal zelf doen door via exchanges, withdrawals en stortingen alles van beurzen en wallets naar elkaar te sturen. Dit is echter verre van optimaal. Je moet de beurzen vertrouwen en meerdere keren transactiekosten betalen.

Er zijn al enkele exchanges die Lightning hebben als handelspaar.

Boltz

Met de Boltz.exchange kun je direct vanuit een Litecoin wallet deze LTC coins omwisselen voor Bitcoin (uitbetaald via Lightning). Ze zijn zelfs non-custodial, je hoeft er geen account voor aan te maken en het is ook instant.

Boltz richt zich op de adoptie van tweedelaags-technologie én de privacy van de gebruiker. Ze kunnen jouw funds niet stelen.

Via zogenoemde Submarine Swaps regelen zij alles onder de motorkap. Hier zullen we later in de Hup Lightning serie dieper op in gaan.

Als je bijvoorbeeld Bitcoin in jouw Lighting wallet wilt krijgen, moet je voor het gewenste bedrag een invoice maken. Als je deze op Boltz hebt ingevoerd, krijg je een refund image.

Vervolgens betaal je de on-chain Litecoin (of Bitcoin) naar een bepaald adres en zodra deze op de blockchain is gesettled, wordt jouw invoice uitbetaald.

Zo kun je zonder tussenkomst van een vertrouwde partij toch Litecoin of Bitcoin omwisselen naar BTC in jouw Lightning wallet.

Bitcoin wisselen via ZigZag

Een soortgelijke exchange is ZigZag. Hier kun je ook Bitcoin omruilen voor LN Bitcoin zonder dat je hier extra kanalen voor hoeft te openen of iets dergelijks. Zolang je maar genoeg inbound capacity hebt, stuurt de exchange jou BTC toe via het Lightning Network zodra jouw on-chain betaling aan de beurs is aangekomen.

Je betaalt hiervoor wel een commissie van 2%, dus bedenk goed of je hier gebruik van wilt maken.

Een derde manier om dit te doen is met Lightning Conductor. Deze optie is echter iets minder gebruiksvriendelijk. Verder heeft Bitfinex de mogelijkheid om als custodial exchange Lightning stortingen te accepteren.

Heb je vragen over het Lightning Network? Kom dan eens langs in onze Lightning chat.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!