Bitcoin Lightning #21: ‘Kunst’ betalen en muziek aanvragen via Lightning

Omdat een Bitcoin betaling via het Lightning Network zo extreem makkelijk is, kun je heel veel nieuwe leuke dingen bouwen. Een betaling is immers nagenoeg gratis en ook nog eens super snel. En omdat het zo makkelijk is, zijn er online verschillende nutteloze maar toch ook wel gave websites die hier wat mee doen.

We hebben een gloednieuwe Telegram chat speciaal voor al je vragen of opmerkingen over het Bitcoin Lightning Network. Kom gezellig langs en praat mee.

Satoshis.place

Een eerste website die de kracht van Lightning laat zien is Satoshis.place. Hier kun je namelijk een mondiaal en decentraal schilderij maken. Samen met iedereen die maar mee wil doen.

Voor iedere pixel die je aan het schilderij toevoegt betaal je 1 satoshi. Het nadeel is echter dat als je een mooi kunstwerk hebt gemaakt, iemand anders hier overheen kan kladden. Op moment van schrijven ziet Satoshis.Place er als volgt uit:

 Satoshi’s World

Een soortgelijk idee is Satoshi’s World. Hier kun je op Google Maps een bericht achter laten in ruil voor een bijdrage aan sats (dit zijn soort van Bitcoin centen). Het kost 50 sats per karakter en je kunt ook emoji’s op de kaart achter laten. Heb jij jouw straat al ‘geclaimd’  met een leuke tekst?

Sparkshot.io

Het idee van Sparkshot lijkt erg op die van Satoshi’s Place. Het voordeel hiervan is echter dat je betaald krijgt voor het maken van een schilderij. Je kunt namelijk een creatie uploaden met titel en beschrijving waarin je het signed met een Bitcoin adres.

Als je dan jouw schilderij met mensen deelt, zien die eerst nog helemaal niets. De fans betalen voor pixel om deze te kunnen bekijken. Zij kunnen ook berichtjes achterlaten. Hoe mooier het schilderij is, hoe meer mensen natuurlijk willen zien hoe dit eruit ziet.

Zodra alle pixels zijn ‘verkocht’ kan het plaatje gewoon gedeeld worden via het internet. Echter zit er een lang verhaal achter, wat je via Sparkshot terug kunt kijken.

De zwarte vlakken op de afbeeldingen zijn nog niet betaald. Er zijn ook mensen die met ‘hun gekochte pixels’ een boodschap achter laten door een patroon te maken met pixels.

Jukebox

Een vierde leuke use case (als je dat zo mag noemen) van Lightning is de Jukebox. Dit is Lapp (Lighnting App) met een leuke twist. Het laat zien hoe je met een kleine betaling een nummertje aan kunt vragen.

Het kost in dit geval 0.001 BTC (of 10.000 satoshi’s) en zodra je dit betaalt komt direct jouw aangevraagde nummer op. Het is een ideetje van Blockstream. Op de GitHub pagina van het bedrijf is de code te zien.

Kom ook eens langs in onze Bitcoin Telegram chat om door te praten over nieuwtjes of bezoek de speciale nieuwe Lightning chat.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!