Bitcoin BTC

‘Bitcoin exchange traded product (ETP) aan Duitse beurs genoteerd in juni’

Deze maand komt de Britse ETC Group met een Bitcoin exchange traded product (ETP) op de Duitse beurs Xetra. Experts omschrijven het product niet als een indextracker (ETF), maar eerder als een gereguleerde obligatie met bitcoin als onderliggende waarde.

Xetra is een onderdeel van de Deutsche Börse in Frankfurt, en richt zich primair op de handel in indextrackers. 

Bitcoin ETP

Dat maakt clearing house HANetf, die voor de ETC Group de uitgifte en clearing van het product regelt, bekend in een persbericht. Het is de eerste keer dat een derde partij de ‘clearing’ doet door Bitcoin ETP.

Clearing betekent: het optellen en aftrekken van alle handelsposities na een dag handel en het toekennen van de nieuwe saldi aan elke handelspartij.

Om gelijk een misverstand uit de wereld te helpen: wat ETC Group gaat aanbieden is géén exchange traded fund (ETF) oftewel een indextrackerof indexfonds.

Hoewel een ETF wel weer een vorm van een exchange traded product (ETP) is, wat mogelijk verwarrend is.

In dit geval is er sprake van gereguleerd effect (obligatie), die zijn waarde afleidt van een onderliggende asset, in dit geval Bitcoin.

Dat betekent dat een belegger niet zelf Bitcoin heeft te kopen op een Bitcoin beurs, maar continu kan handelen in deze ETP.

Een van de voordelen is dat een ETP net zoals elk ander effect continu te verhandelen. Ook is dit product binnenkort verkrijgbaar via de ‘normale’ handelskanalen. Men hoeft niet naar een aparte Bitcoin beurs om dit te kopen.

Het product krijgt de tickernaam BTCE mee, wat staat voor Bitcoin Exchange Traded Crypto.

Derivaat

Een ETP is een derivaat, een contract wat recht geeft op ‘papieren’ Bitcoin. Formeel verkrijgt een koper met een ETP het recht om in de onderliggende asset bitcoin te handelen.

BTCE wordt gesettled in ‘fysieke’ BTC en niet in dollars of euro’s wat gebruikelijk is. Kortom, sluit je je positie, dan ontvang je BTC op je account.

Net zoals Bakkt een future aanbiedt met een ‘fysieke’ BTC als onderpand, doet de ETC Group dat met deze ETP. Echtere, de meeste beleggingsproducten die de bitcoin prijs ‘tracken’,  worden ‘gesettled’ in dollar of euro.

De tickernaam BTCE is nu nog niet zichtbaar in de handelsindexen van (Nederlandse) brokers.

‘Meer adoptie’

De financiële toezichthouder in Duitsland BaFin heeft het product in maart groen licht gegeven, zo staat in het persbericht te lezen.

Volgens Bradley Duke, CEO bij de ETC Group, leidt producten als BTCE tot meer adoptie in de markt. ‘Investeerders kunnen via een gereguleerd aandeel exposure genieten in Bitcoin’.

Bitcoin ETP’s zijn geen nieuw fenomeen overigens.

Al eind 2018 lanceerde het Zwitserse Amun AG een ETP op de beurs SIX onder de ticker HODL5. Het Nederlandse Flow Traders is de market market voor die ETP.

Ook in de VS is er WisdomTree die met een ETP op de markt is gekomen. In Zweden is er al langer onder de naam Bitcoin Tracker One een exchange traded note (ETN) actief.

Fidelity onderzoek

Uit recent onderzoek van Fidelity blijkt dat 36% van de institutionele beleggers cryptovaluta of afgeleide derivaten bezitten.

Het betekent een groei in exposure ten opzichte van vorig jaar toen Fidelity een soortgelijk onderzoek deed. Met name de handel in gereguleerde futures is toegenomen op een beurs als CME.

In de maand mei was het totaal aan ‘openstaande contracten’ ruim 500 miljoen dollar. Sinds ‘Black Thursday’ op 12 maart trekt de handel weer aan.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!