‘Gemiddelde kosten voor een Bitcoin transactie dalen met 83%’

De kosten voor een bitcoin (BTC) transactie zijn hard gedaald ten opzichte van de kosten kort na de bitcoin halving. De gemiddelde transactiekosten daalden sinds die periode in mei met 83,7%.

Gemiddelde transactiekosten

De gemiddelde kosten voor een transactie staat op het laagste punt sinds 28 april. De gemiddelde kosten voor het versturen van een BTC transactie ligt nu op $1,083. Je kunt altijd minder betalen, maar als het druk is in de mempool (wachtrij voor transacties) dan kun je soms lang wachten op een bevestiging van je betaling.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit blijkt uit data van Bitinfocharts.

Halving

Kort na de bitcoin halving rezen de prijzen voor een snelle transactie de pan uit. De gemiddelde prijs voor een transactie was toen $6,647. Dat was het hoogste niveau sinds juli 2018.

Sindsdien is de gemiddelde prijs dus 83,7% gedaald. Een gedeelte van de computerkracht die wordt ingezet om bitcoin te minen werd rond de halving stopgezet. Dat zorgde voor minder blocks per uur, wat betekent dat er minder transacties worden verwerkt.

De situatie van nu is anders: miners vinden nu gemiddeld elke 8 minuten een block.

In onderstaande grafiek kun je duidelijk het verschil zien tussen de transacties in de mempool rond de bitcoin halving in mei en daarna.

Bitcoin mempool volgens

'Gemiddelde kosten voor een Bitcoin transactie dalen met 83%'

Transactieskosten

Je kunt zelf bepalen hoeveel je betaalt voor een bitcoin transactie. Miners zijn echter geneigd om de best bepaalde transacties te verwerken. Als het rustig is op het netwerk kun je voor 1 satoshi een transactie versturen, maar als een miner genoeg transacties kan vinden die meer betalen dan kun je lang wachten.

Dit principe is een van de steunpilaren van het Proof-of-Work consensusmechanisme van bitcoin. Miners worden beloond door mensen die het netwerk willen gebruiken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...