‘Satoshi beschermde jonge Bitcoin netwerk, verdiende 1,12 miljoen BTC’
Nieuwe on-chain analyse van Whale Alert laat zien dat Satoshi Nakamoto naar schatting 1.125.150 BTC zou hebben gemined. De de anonieme maker van Bitcoin heeft daarmee (met de huidige marktprijs) $10,9 miljard aan Bitcoin in beheer.
Bitcoin mining door Satoshi
In een Medium artikel beschrijven de onderzoekers hoe Satoshi tot minstens mei 2010 met dezelfde rig bleef minen. Het onderzoek is een vervolg op de techniek van Sergio Demian Lerner. In 2013 merkte hij namelijk al iets interessants op.
Hij keek naar de ‘extra nonce’ en een bepaald patroon dat in verloop van tijd zichtbaar werd. Het staat ook wel bekend als de Patoshi reeks. Maar wat betekent dit? Whale Alert legt het nog een keertje uit:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]In 2013 Sergio Demian Lerner discovered that there was a distinct pattern visible in this extranonce value in the coinbase transaction (the transaction in which the rewarded bitcoin for mining a block is created) of each block.”[/penci_blockquote]
Minen is, in tegenstelling wat wel eens beweerd wordt, niet het doen van moeilijke berekeningen. Het is eigenlijk juist het tegenovergestelde: domme rekenkracht die een bepaalde waarde probeert te gokken. De winnaar krijgt de block subsidie (die nu gelijk staat aan 6,25 BTC) en de transactiekosten van het block.
Een nonces is een variabele waarde die wordt gebruikt in het mining proces waarmee je het recht kunt verdienen om een blok te mogen maken. En wat betreft deze nonces was het gedrag van één specifieke miner opvallend. Was dit Satoshi himself? Volgens Whale Alert wel:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“We weten zeker dat Patoshi werd beheerd door Satoshi omdat het patroon ervan al bij de geboorte van het netwerk naar voren kwam. Het minede ook de BTC die naar Hal Finney is gestuurd.”[/penci_blockquote]
Deze transactie is ook wel bekend als de allereerste betaling die ooit is gedaan.
Het onderzoek laat ook zien dat 22.503 van de eerste 54.316 blokken door Patoshi/Satoshi zijn gemined. Het doel hiervan was om het piepjonge netwerk te beschermen tegen aanvallen. Maar daarover later meer.
Bijzondere reeks
Er was ook iets aparts aan de hand met de laatste byte van de specifieke nonce: deze zat altijd in het bereik van 0 tot 9 of 19 tot 58. Alle andere miners gebruikten wel het volledige bereik van 0 tot 255.
Vermoedelijk heeft dit beperkte bereik te maken met de verdeling van ‘het gokwerk’ over meerdere CPU Cores. Ook werd het bereik [0–9] [19–58] alleen gebruikt tijdens de eerste 18.015 blocks en werd vervolgens verlaagd tot [0–9] [19–48] bij blok 21308.
Tussen blokken 25.811 en 54.316 ontbreekt het nummer 29 volledig in sommige reeksen. Deze afwijking kan erop wijzen dat bepaalde computers of cores tijdens deze perioden defect waren of stonden uitgeschakeld. Zo kon weer onderscheid gemaakt worden tussen reeksen van nonces die al dan wel of niet tot Satoshi zouden behoren.
Opvallend is dat Patoshi gemiddeld 0,6 blocks per uur minede. Hiervoor ziet Whale Alert drie mogelijke redenen:
Satoshi beschermde Bitcoin
Ook vermoeden ze dat Patoshi ten minste 48 computers gebruikte, en één device om al deze andere apparaten te coördineren. Deze stond ook stand-by in geval van een 51% aanval op het netwerk.
Dit zou ook de ontbrekende reeks [10–18] kunnen verklaren. Wellicht zou Satoshi dit wel hebben willen inzetten voor het geval dat het netwerk onder vuur zou komen te liggen. Lerner heeft ook al eens een artikel geschreven over de beperkte inzet van de mining capaciteiten van Satoshi.
Zodra Satoshi het netwerk sterk genoeg achtte, verminderde hij zijn Patoshi blokken om anderen een betere kans te geven om een block te minen.
Al met al kon er door deze analyse een conclusie worden getrokken: Satoshi heeft nog 1,122,693 BTC aan unspent transacties (achtergelaten).
Verder is niet keihard te stellen dat Satoshi na block 54,316 stopte met minen. Hij kon net zo goed zijn overgeschakeld naar andere apparatuur. Wel is duidelijk dat Satoshi zijn best deed om het jonge netwerk te beschermen door het heel systematisch los te laten.
Het onderzoek is overigens niet compleet nieuw. Zoals gezegd was Lerner in 2013 al bezig met deze reeks en hebben onder andere Coinmetrics en BitMEX Research al eens grondig naar deze bijzondere reeksen gekeken. Whale Alert komt nu echter met dit nieuwe onderzoek met een concreter getal aan Bitcoin die Satoshi toebehoren.
Is het gevaarlijk dat Satoshi deze Bitcoin heeft? Of hoeven we ons geen zorgen te maken en mogen we ze ‘als verloren’ beschouwen? Kom eens langs in onze Telegram chat en discussieer gezellig mee!