Nieuwe software moet Bitcoin nodes makkelijker en schaalbaarder maken
Om Bitcoin zo decentraal mogelijk te houden, is het belangrijk dat veel mensen mee kunnen doen om het netwerk te verifiëren. Daarom moet het makkelijk en toegankelijk zijn om een node te draaien.
Als het aan Tadge Dryja ligt, kan dat een stuk beter. Hij is bekend als een van de ‘bedenkers‘ van het Lightning Network, en komt nu met een nieuw idee. Hij heeft gewerkt aan een nieuw ontwerp voor een simpele versie van een full Bitcoin node.
Bitcoin nodes
In 2019 schreef hij hier voor het eerst over in een paper. Vorige week brachten hij en een team van programmeurs een eerste versie van deze software uit. Het heet de Utreexo en het is onderdeel van MIT Digital Currency Initiative (DCI). Het idee is om hiermee light nodes in werkende code te krijgen.
Maar eerst nog even kort de basis: miners valideren het netwerk door transacties in blocken te stoppen. Door rekenkracht in te leggen dat nodig is voor het Proof of Work mechanisme, zorgen ze er voor dat de hartslag van Bitcoin iedere ~10 minuten blijft kloppen (met een nieuw block).
De nodes fungeren als financiële beveiligingssystemen. Ze verifiëren of de transacties in de blockchain valide zijn, of miners zich aan de spelregels houden en kijken onder andere of geld niet dubbel wordt uitgegeven. Daarom draaien ze een kopie van de blockchain. Dit neemt echter veel computerruimte in beslag. Ook blijft de blockchain, die inmiddels al 300 GB groot is, met ieder block in omvang groeien.
Desondanks is het draaien van een node de meest trustless manier om Bitcoin te gebruiken. Daarom is het essentieel dat dit gebruiksvriendelijk gemaakt wordt.
Reduceren opslagruimte
Utreexo moet hier een volgende stap in worden. Het probeert de omvang van een node weg te nemen als ‘hekel punt’. Het verlaagt de state van een full node van ongeveer 4 GB naar minder dan een kilobyte.
“Utreexo is een nieuwe schaalbaarheidstechnologie voor Bitcoin, die Bitcoin nodes kleiner en sneller kan maken en tegelijkertijd dezelfde beveiliging en privacy behoudt als full nodes.”
Het is nog niet geïmplementeerd, maar toch is deze eerste versie van de release een belangrijke stap. Het laat zien dat er ontwikkelingen bezig zijn om de soevereiniteit over geld (en Bitcoin) door het dichter bij de gebruiker te brengen.
Je kunt naast full nodes ook kiezen voor pruned nodes. Deze zijn kleiner in omvang omdat het de transactiegeschiedenis als het ware ‘snoeit’. Daardoor kun je de omvang terugbrengen naar een halve gigabyte.
UTXO’s bewaren
Maar dit lost niet het probleem op van de opslag van Unspent Transaction Outputs (UTXO’s). Dit zegt iets over het aantal Bitcoin dat vanaf een bepaald adres verstuurd mag worden (als de verzender hier de private key voor/van heeft).
Utreexo probeert de omvang van deze UTXO’s te verkleinen door gebruik te maken van cryptografie. Dit maakt het mogelijk om een ‘bulk aan statussen’ te vervangen door een kleine cryptografische code die veel minder data opslag vereist.
“Utreexo is a novel hash based dynamic accumulator, which allows the millions of unspent outputs to be represented in under a kilobyte – small enough to be written on a sheet of paper.”
Een hash maakt de input lossy waardoor de ouput (ongeacht de omvang en grootte van de input) altijd even kort/klein blijft.
Zelf noemt Dryja het een super-pruned node, omdat het meer doet dan een ‘simpele’ pruned node.
Het reduceren van full nodes naar meer gebruiksvriendelijke methoden is niet niew. Simplified Payment Verification (SPV) is de meest populaire versie van een lightweight node. Utreexo lijkt een beetje op SPV omdat het niet zoveel ruimte aan computeropslag nodig heeft als een full node. Maar SPV nodes zijn op het gebied van privacy gevoeliger voor aanvallen dan Utreexo nodes.
Vooralsnog is Utreexo vooral een Proof of Concept. De volgende stap is om het om te zetten naar een werkend product.
Bron: Coindesk