Bitcoin BTC update koers prijs TA

Bitcoin (BTC) minen bijna 10% moeilijker, wat gaat dit met de prijs doen?

De bitcoin (BTC) prijs staat stevig boven de $9.000, maar die psychologische grens van $10.000 lijkt nog ver weg. Dit terwijl de Bitcoin technologie zich verder ontwikkelt: het netwerk is namelijk steeds veiliger voor externe aanvallen én het minen is weer een tikje moeilijker. Drie zaken om de komende week in de gaten te houden.

1. Bitcoin prijs

Bitcoin is met ruim 25% rendement nog steeds één van de best presterende assets van 2020, enkele aandelen daargelaten. Maar de asset ontbeert momenteel een nieuwe influx aan vers geld.

Dat komt ook omdat het merendeel zijn BTC vasthoudt, circa 60% van de bitcoin bezitters en niet groots bijkoopt. We zien voor deze maand tot nu toe een beeld van consolidatie.

Het laagste punt tot nu toe is $8.905 op zondag 5 juli en het hoogste punt dateert van woensdag 8 juli met $9.479.

Sindsdien blijft de koers stevig boven de $9.000 staan, met een weerstand bij $9.300, zo merkte analist John van Meer vanochtend op.

Een verklaring is de afwachtende houding bij (nieuwe) beleggers. Dat is ingegeven door angst als we de Fear & Greed index van Alternative.me mogen geloven.

Dat is namelijk een samengestelde index om het marktsentiment te ‘meten’. De index is opgemaakt uit een aantal variabelen zoals:

  • koersschommelingen (volatiliteit)
  • handelsvolume
  • marktdominantie bitcoin
  • marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken)

We zien in de onderstaande grafiek dat de indicator de afgelopen maand onder de “50” is geraakt en daar onder blijft. Een verklaring is dat de Bitcoin koers onder de $10.000 blijft steken, waardoor de interesse van nieuwe kopers uitblijft.

Dit terwijl er op de aandelen – en goudmarkt wél sprake is van “greed”, de bereidheid om risico te nemen en bij te kopen. Dat leidt tot een toenemende vraag waardoor de prijzen gaan stijgen.

Dat momentum blijft voorlopig voor Bitcoin uit. De laatste keer dat BTC boven de $10.000 stond was op 2 juni.

2. Bitcoin moeilijkheidsgraad: +9,89%

Dit terwijl het Bitcoin netwerk op fundamenteel niveau wel stappen zet. Vandaag (maandag) is de difficulty rate, de moeilijkheidsgraad van het bitcoin netwerk, aangepast met bijna 10%. Met 9,89% om precies te zijn.

Kortom, een sterk signaal op fundamenteel gebied. Op 30 juni was er géén sprake van een verandering, maar op 16 juni schoot de difficulty met 14,95% omhoog, de grootste toename sinds begin 2018.

Het is een ingebakken mechanisme in het Bitcoin protocol. Elke 2016 blokken (~2 weken) past het protocol zich zo aan dat het vinden van een block rond de 10 minuten ligt.

Zodra de miners meer hashpower leveren, gaat die moeilijkheid logischerwijs omhoog. Met minder hash power is het gemakkelijker om een block en de bijbehorende beloningen te krijgen.

In die laatste situatie blijven er meer stukken taart over voor de nog actieve miners én het biedt kansen voor anderen om weer (winstgevend) aan te sluiten.

Deze dynamiek zorgt ervoor dat de uitgave van nieuwe bitcoin gestroomlijnd verloopt en niet weken of maanden lang een stuk trager of sneller gaat.

Het is dus ook een gevolg van een gestegen hash rate, die met gemiddeld 123.46 EH/s weer een nieuwe hoogte bereikte. De berekening van de totale rekenkracht gaat op basis van schattingen, maar geeft een indicatie hoeveel rekenkracht er voor het netwerk gebruikt wordt.

Schommelingen zijn niet ongewoon en volgens sommige marktvolgers is een stijging in bitcoin prijs een resultante van een hogere hashrate. Die theorie is echter nog onbewezen.

Volgens Plan B is de aanpassing van de difficulty rate een bullish signaal.

3. Bitcoin derivaten

Bitcoin kent vele gezichten: als betaalmiddel, spaarmiddel en ook speculatiemiddel. Op de markt zijn er diverse mogelijkheden om te ‘gokken’ op de toekomstige Bitcoin prijs. Dat gebeurt vooral met (langlopende) futures en in mindere mate met opties.

Op dit moment is er sprake van géén futures gap. Zo’n gat ontstaat zodra er een prijsverschil optreedt tussen de spot – en futuresmarkt.

Want de traditionele futures beurzen zoals CME en Bakkt zijn in het weekend gesloten. Zodra er veel volatiliteit is op de spotmarkten in het weekend, kán er een groot verschil optreden tussen spot – en futuresprijs.

Dat is afgelopen weekend niet het geval geweest. De futures gap speelt dan – deze week – ook geen rol in de toekomstige prijsontwikkeling van de spotprijs.

Niettemin is de futuremarkt altijd een interessante markt om in de gaten te houden. Naarmate er meer bereidheid is om te speculeren, duidt dat ook meer interesse in de asset bitcoin.

CME Bitcoin futures: géén weekend gap. Bron: TradingView

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!