48 Bitcoin bedrijven melden zich aan bij De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft voor 21 mei 2020 48 registratie aanvragen ontvangen van aanbieders van bitcoindiensten in Nederland. Dat meldt de centrale bank op haar website.

De Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn is per 21 mei ingegaan. In de volksmond ook wel de cryptowet genoemd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De DNB houdt vanaf deze datum toezicht op aanbieders van bitcoin en wallets. Het zijn bedrijven die een product of dienst aanbieden waarbij een euro omgewisseld wordt in bitcoin en vice versa.

Bestaande aanbieders die vóór 21 mei 2020 een concept-registratieaanvraag hebben ingediend, vallen onder de overgangsregeling van zes maanden. Deze partijen hebben tot en met 20 november 2020 om hun concept-aanvraag definitief te maken.

Nieuwe partijen kunnen géén gebruik maken van deze regeling en moeten direct een volledige aanvraag indienen.

Wat houdt een registratie in?

Er zijn dus 48 partijen die van deze overgangsregeling gebruikt hebben gemaakt. De DNB zet heeft een periode van 6 maanden voor het evalueren en afronden van de aanvragen ingesteld.

Na een eerste blik op de aanvragen wordt door de DNB contact gezocht met de bedrijven die zich willen registreren. Ook wordt er een uitgebreid risicoprofiel opgezet.

Wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn worden deze gemeld en vervolgens heeft het bedrijf de tijd om hun aanvraag verder aan te vullen. Ook wordt het bestuur van een bedrijf uitgenodigd voor een interview als onderdeel van de toetsing.

Het is ook mogelijk dat individuele bestuurders worden uitgenodigd voor een gesprek. Deze gesprekken gaan dan over hun rol binnen het bedrijf en eventuele andere relevante vragen.

Volgens de DNB zijn de eerste gesprekken inmiddels gevoerd.

Waar moeten bitcoinbedrijven in Nederland aan voldoen?

In de praktijk betekent het voor bitcoinbedrijven in Nederland dat er vooral een duidelijke beleidsstructuur moet zijn en (het belangrijkste) dat zij veel klantgegevens moeten verzamelen en opslaan.

Om een idee te krijgen van de vragen die worden gesteld hieronder een paar voorbeelden:

Wanneer de initiële aanvragen dit soort vragen niet goed beantwoord kan men daar naar aanleiding van een gesprek of reactie vanuit de DNB nog verandering in brengen.

Op de vraag of buitenlandse partijen zich ook moeten registreren in Nederland is de DNB duidelijk: ”Als ze zich richten op de Nederlandse markt, moeten ze zich registreren bij DNB. Het hebben van een website in het Nederlands is inderdaad een indicatie hiervan’.

Kosten

Het registreren is niet gratis. Voor een behandeling van je een vraag alleen al betaal je 5.000 euro. Daar bovenop komen nog de kosten voor het verdere proces. Voor de toetsing van een nieuw bestuurslid betaal je ook duizenden euro’s extra.

Dat is voor grote beurzen en bedrijven mogelijk geen issue, maar voor nieuwe startups kan dit voor problemen zorgen.

En dan zijn er ook nog de structurele kosten. De DNB heeft de begroting voor het toezicht op 1,745 miljoen euro gesteld. Deze kosten moet de industrie zelf ophoesten.

De Nederlandsche Bank noemt een basisbedrag van 29.850 euro per organisatie, omdat de wet dit jaar pas in mei inging ligt dit bedrag lager. Dit bedrag kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de goedgekeurde aanvragen.

Je kunt hier alle regels lezen.

Gevolgen

Verschillende kleinere partijen moesten noodgedwongen de deuren sluiten. Want naast de bovengenoemde kosten komt er nog meer bij kijken om te voldoen aan deze regels.

Ruben Waterman van Bittr legt in gesprek met Bitcoin Magazine NL waarom hij de deuren van zijn eenmanszaak moest sluiten. Bittr stopte met haar diensten, omdat de eisen van de nieuwe cryptowet te hoog gegrepen zijn.

Waterman: ”Ik maakte mij altijd al zorgen over alle documentatie en compliance vereisten van de DNB.”

Deze regels zijn volgens de oprichter van Bittr niet geschikt voor eenmanszaken. Daarnaast zou Bittr een compliance officer in dienst moeten nemen om overal aan te kunnen voldoen.

Waterman vraagt zich hardop af: ”Wie moet dat dan zijn? Ikzelf? Dat werkt waarschijnlijk niet als enige aandeelhouder en directeur.”

Het alternatief is een ander persoon in dienst nemen, maar daar is Bittr niet groot genoeg voor: ”En door deze regels kan ik niet doorgroeien naar de vereiste grootte voor diezelfde regels.”

Het hele interview kun je hier lezen: Nederlandse Bitcoin spaardienst Bittr stopt definitief per 20 mei

Meer controle op geldstromen

Met deze wet wil de overheid meer controle over de fiat geldstromen die naar bitcoin beurzen vloeien. Alle transacties boven de €15.000 worden geregistreerd en komen in een database van de Financial Intelligence Unit, een onderdeel van het Ministerie van Justitie.

Brokers en beurzen vragen Nederlandse klanten momenteel al om meer informatie te geven over de herkomst van hun geld.

Lees meer over:
AMLD5DNBWwft

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...