‘De hele wereld lijkt op Zimbabwe na rente verlaging van 84 centrale banken’

Terwijl het monetaire beleid van bitcoin (BTC) voor de komende jaren duidelijk is, grijpen centrale banken wereldwijd naar een inmiddels beruchte ‘oplossing’: Ook schieten wereldwijd de totale oplages van dollars, euro’s en andere valuta in rap tempo omhoog.

Volgens Charlie Bilello, CEO van vermogensbeheerder Compound Capital Advisors, hebben 84 van de 118 centrale banken in de wereld hun rentetarieven verlaagd in 2020.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geld printen

Nog even kort over rentetarieven van (centrale) banken: dit is simpelweg de rente die wordt gerekend over een geleend bedrag.

Gooi je de rentes omlaag? Dan wordt geld lenen dus goedkoper voor de partijen en instanties die van deze leningen gebruik kunnen maken. En aan de andere kant: het sparen bij banken die deze rentetarieven volgen wordt dan minder aantrekkelijk.

Voor een normale sterveling en/of de gemiddelde burger is het niet mogelijk om zomaar van een centrale bank geld te lenen.

Coronavirus en crisis

Door de wereldwijde crisis en de reacties op het coronavirus zijn centrale banken genoodzaakt om de rentetarieven te verlagen. Argentinië spant de kroon: zij verlaagde hun rentes met 1700 basispunten.

De Israëlische centrale bank doet het in de lijst van Bilello het ‘beste’, zij paste de rentetarieven met slechts 15 basispunten aan.

Die grote daling van Argentinië betekent overigens niet dat het voor instanties nu spot goedkoop is om de Argentijnse peso te lenen. De rente ligt daar nog altijd rond de 38%. Dat betekent overigens niet dat spaarders slapend rijk worden in het land, de peso is namelijk onderhevig aan flinke hyperinflatie.

Andere landen

Andere landen aan de top van de lijst zijn Oekraïne, Pakistan, Barbados en Oost-Caraïben. Landen als Venezuela, Iran en Libanon staan niet op de lijst. In deze landen is de lokale valuta ook in elkaar gestort.

Een ander beroemd voorbeeld is Zimbabwe. MMcrypto komt met een leuke uitspraak om dit fenomeen te omschrijven: ”De wereld is nu als Zimbabwe.”

Meer weten over banken en geldcreatie? Luister dan de Hup Bitcoin podcast aflevering met Jan-Willem Burgers.

Lees meer over:
bankBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)