Lightning Network Bitcoin BTC

‘Bitcoin is betere DeFi oplossing dan mensen denken’, aldus Blockstack CEO

Bitcoin (BTC) wordt onderschat op het gebied van de nieuwe hypeterm ‘decentralized finance’ (DeFi). Volgens Muneeb Ali, de mede-oprichter en CEO van het open-source platform Blockstack, is er maar een manier om het internet decentraal uit te bouwen.

Applicaties en smart contracts moeten volgens Ali worden gekoppeld aan het bitcoin netwerk op een manier dat bitcoin dient als reserve valuta en de blockchain als veiligheidsmechanisme.

Bitcoin en DeFi

In gesprek met Cointelegraph licht Ali zijn uitspraken toe: bitcoin is de koning van blockchains voor meer dan 10 jaar. Het netwerk is niet te vergelijken met welk ander netwerk dan ook als het aankomt op veiligheid.

Blockstack ontwikkelt Stacks 2.0 en gebruikt bitcoin als basis. Met Stacks 2.0 wil Blockstack naar eigen zeggen de fundering bouwen voor het nieuwe internet, met bitcoin als onderliggende kracht.

Ali: ”Met de programmeertaal Clarity kunnen ontwikkelaars makkelijker smart contract bouwen met een makkelijke programmeertaal.”

Smart contracts

Bitcoin heeft niet de naam van beste ‘smart contract platform’, maar volgens Ali is dat niet terecht. Ali ziet developers die een eigen blockchain opzetten als een verloren zaak. Zij proberen een netwerk met Proof-of-Work en Proof-of-Stake op te starten. Ali: ”Maar deze zijn veel minder veilig. Een van die resultaten is dat developers aannemen dat Ethereum beter geschikt is, maar ik denk dat voorbarig.”

“Bitcoin’s gelimiteerde scripttaal wordt vaak gezien als deal breaker voor ontwikkelaars die apps of smart contracts willen bouwen. Daardoor bouwen veel ontwikkelaars hun eigen blockchains.”

Muneeb Ali

Ali voegt nog toe: De toekomst van het internet gaat geen compromis worden tussen gemak voor veiligheid, maar in plaats daarvan gaat veiligheid voor web applicaties de route bepalen.

Lees ook: Taproot maakt smart contracts op bitcoin (BTC) netwerk mogelijk

Ethereum vs bitcoin

Ali is er van overtuigd dat bitcoin de ruggengraat van het ‘eerlijke internet’ moet worden: ”Veel mensen denken dat het makkelijker is om Bitcoin na te maken bovenop Ethereum, maar het klinkt logischer om Ethereum functionaliteiten bovenop bitcoin te bouwen.”

Volgens de ondernemer en ontwikkelaar komt dit proces langzaam aan op gang: ”Mensen zien de waarde in van bouwen op bitcoin, in plaats van er naast.”

Een mooi voorbeeld daarvan bestaat al: het Lightning Network. Dat is een open-source netwerk bovenop bitcoin waarmee je sneller en goedkoper je BTC kunt versturen.

Wat vind jij? Praat mee in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!