Bitcoin (BTC) miners zien inkomsten met 7% stijgen in juli

Bitcoin (BTC) miners hebben in juli een prima maand achter de rug. Ten opzichte van de vorige maand juni is er namelijk 7% meer omzet gedraaid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining en omzet

Hoe is deze omzetgroei te verklaren? Uit data van Coin Metrics en Coindesk Research blijkt dat er sprake is van hogere transactiekosten en méér volume op het netwerk.

Zoals bekend is dat te wijten aan de hogere Bitcoin prijs. Een groot deel van de transacties op het Bitcoin netwerk zijn handelsgerelateerd.

BTC miners hebben gezamenlijk $300 miljoen aan omzet gedraaid afgelopen maand. In juni was de totale omzet nog $281 miljoen. Het is de eerste omzetgroei sinds april dit jaar, zo blijkt uit het onderstaande overzicht.

Daarbij moeten worden vermeld: het zijn schattingen en de onderzoekers gaan ervan uit dat miners vrijwel direct hun Bitcoin op de markt verkopen.

Zoals bekend bestaan de inkomsten van miners uit de block subsidie van 6,25 Bitcoin per gevonden block. Maar een kleiner deel zijn de transactie fees.

In absolute zin hebben alle miners gezamenlijk $25 miljoen aan transactiefees verdiend. Zetten we dat af tegen de totale omzet, dan ligt het aandeel ‘fees’ op ruim 8,3%.

Het leeuwendeel zijn dus nog steeds de block subsidies.

Bitcoin (BTC) miners zien inkomsten met 7% stijgen in juli

Bitcoin mining omzet sinds januari 2019. Bronnen: Coin Metrics & CoinDesk Research

Bitcoin mempool

Relatief gezien neemt echter dus het aandeel van transacties fees toe. Dat is een goed signaal, want uiteindelijk moet het Bitcoin netwerk zichzelf draaiende houden met fees.

Zoals bekend halveert de subsidie elke vier kalenderjaren. In 2024 gaat de subsidie per block naar 3,125 BTC en in 2028 is de subsidie gedaald naar 1,5625 BTC. Om in 2032 te halveren naar 0,78 BTC.

De bitcoin prijs moet dus elke vier jaar verdubbelen om eenzelfde inkomstenstructuur te handhaven. Dat is nog maar de vraag.

De vraag is ook of het gunstig is voor de gebruiker? We zien dat de mempool van bitcoin vollopen. Dat is vakjargon voor de wachtrij aan bitcoin transacties voordat miners deze verwerken.

Miner hebben de economische prikkel om de transacties met de hoogste fees als eerste ‘mee te nemen’.

Met andere woorden: de blocks zijn voller dan ooit en de mempool is in juli een aantal keer verstopt geraakt.

Sinds 1 juli ligt de capaciteit van de mempool maar liefst 11 (!) keer hoger. Dat leidt logischerwijs ook tot hogere fees. Want gebruikers gaan door de wachttijd hun fee ophogen om eerder aan de beurt te zijn.

Sinds eind juni zijn de fees met 300% (!) toegenomen, zo blijkt uit Coin Metrics. Ook beursgenoteerde mining firma’s laten positieve data zien.

Het aandeel van de Amerikaanse miner Riot Blockchain ligt in juli 10% hoger dan in juni. Ook het aandeel van Canaan ligt 34% hoger in juli dan in juni. Eind mei maakt het Chinese bedrijf nog een netto verlies van $5,6 miljoen bekend.

Bitcoin (BTC) miners zien inkomsten met 7% stijgen in juli

Fee FOMO?

Insiders spreken al van fear of missing out (FOMO) aangaande de transactie fees. In 2017 lagen namelijk de transacties nog aanmerkelijk hoger dan nu het geval is. De mempool rees de pan uit door de wereldwijde hype rondom Bitcoin.

Ook deze keer is handel op beurzen de drijver achter de stijgende vraag naar bitcoin transacties. Zolang Bitcoin vooral een oppotmiddel is voor investeerders zal dat voorlopig zo blijven.

Het betalingsverkeer kan langzamerhand gaan verschuiven naar het Lightning Network. En wie weet, zodra er meer beurzen een Lightning node openen, kan ook een gedeelte van de handel zich gaan verplaatsen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...